Burgaren från Strängnäs – en av Sveriges bästa

Varje år publicerar Burgerdudes, som enligt egen utsago är världens största webbplats om burgare, en topplista över Sveriges 100 bästa hamburgerhak.
Strängnäsrestaurangen Smashat finns med även i år – men har halkat ner på listan.
– Det ger en skev bild, tycker Malek Hanna, restaurangens ägare.

Ägarna av Smashat berättar att man fick in många nya kunder när Burgerdudes lista publicerades. Här är en inramad utmärkelse från Foodora när Smashat vann priset som populärast i sin stad.

Ägarna av Smashat berättar att man fick in många nya kunder när Burgerdudes lista publicerades. Här är en inramad utmärkelse från Foodora när Smashat vann priset som populärast i sin stad.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2025-01-21 16:06

Förra året hamnade Smashat på Trädgårdsgatan på plats 43 över Burgerdudes lista. Restaurangen var då den som fick bäst placering i hela Sörmland.          

När vi pratade med Malek Hanna i början av 2024 var han ändå smått besviken på placeringen, då han ansåg att restaurangen förtjänade att hamna högre upp på listan än så. Föga förvånande är han besviken i år igen, när Smashat nu hamnat på plats 62, men främst av den anledning att inte tror att recensenterna har gett restaurangen ett nytt försök:        

– Min besvikelse kommer mest från att jag vet att de inte har varit och testat flera av de hamburgerplatserna som är rankade mellan 40 och 100. De drygt 20 placeringar som vi har flyttats ned är egentligen bara för att man skjutit in 20 nya över oss. Så man har inte testat alla igen och det ger en skev bild, tycker jag.         

Vet du om det är fler än ni som inte har haft något återbesök?          

– Ja, jag känner till några ställen både i Stockholm och i Södertälje där man inte har varit tillbaka. Sen är det framförallt i storstäderna där du har topplaceringarna och där de testar flera gånger.           

undefined
Malek Hanna äger Smashat på Trädgårdsgatan i Strängnäs.

Malek Hanna har fog för sin kritik att listan är storstadscentrerad: åtta av de tio burgarna i topp tio är från någon av Sveriges största städer – sex av dem är från Stockholm. Både Phil's burger i Eskilstuna och Father and son's burger i Nyköping, som förra året rankades på plats 91 respektive 63, har i år halkat ur listan helt och hållet.           

– Det är så klart fullt normalt att man fokuserar på huvudstaden och de andra storstäderna men det ger en felaktig bild i rankningen när man inte har varit hos oss på ett och ett halvt år. Särskilt när vi känner att vi har gjort förbättringar, säger Malek Hanna.     

undefined
Smashat renoverades under pandemin och öppnade på nytt 2022.

Trots den "låga" placeringen har det ändå varit bra för verksamheten att ens kvala in på topplistan.        

– Det hjälpte jättemycket, framförallt när placeringen kom och ni hörde av er till oss och det blev en hel grej av det. Det exploderade under en hel månad där för oss. Det var hur kul som helst. Det kom kunder från Strängnäs som aldrig hade ätit hos oss och som upptäckte oss efter det.                 

I fjol berättade Malek Hanna att vägen till att placera sig högre på listan var att "förenkla smakerna". Istället hamnade fokus mer på att utveckla nya smakkombinationer och samarbeta med andra lokala företag. 

undefined
En "royale with cheese". Burgaren har, likt flera andra burgare på menyn, fått sitt namn från en film-klassiker, i det här fallet från filmen Pulp fiction.

Framgent finns det också en chans att Smashat expanderar men än så länge vill Malek Hanna vara lite försiktig med att säga för mycket om det. 

Vad blir strategin för en bättre placering nästa år då? 

– Jag tror att vi framförallt går tillbaka till det vi diskuterade förra året gällande att förenkla vissa saker. För oss är det egentligen viktigare att vi har en mindre meny med högre kvalitet än att erbjuda mer saker. Köttet är huvuddelen och sen ska vi se till att sätta dressingen och hamburgerbrödet så kommer det bli riktigt bra – förutsatt att vi får ett återbesök, säger Malek Hanna. 

Karta: Smashat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!