Strängnäsbutik ska betala 150 000 kronor efter inspektion

Butikskedjan ÖoB:s varuhus i Strängnäs ska betala en sanktionsavgift på 150 000 kronor till Arbetsmiljöverket sedan man funnit att det saknats tydlighet kring truckförarnas arbetsuppgifter. Nu har företaget gjort en invändning, eftersom de inte tycker att summan är rimlig.

ÖoB i Strängnäs har fått en sanktionsavgift efter inspektion.

ÖoB i Strängnäs har fått en sanktionsavgift efter inspektion.

Foto: Angelica Säfvennerg

Strängnäs2024-07-09 20:09

Vid en inspektion den 2 maj på ÖoB vid Solberga handelsområde i Strängnäs så visade det sig att tre truckförare saknade skriftligt tillstånd för att använda truck. I tillståndet, som ska vara personligt, ska det framkomma vilka truckar förarna använder samt vilka arbetsuppgifter de används till.

Det är upp till arbetsgivaren att se till att det finns skriftligt tillstånd. 

Enligt föreläggandet från Arbetsmiljöverket ska företaget betala en maxavgift på 150 000 kronor eftersom verksamheten har fler än 500 medarbetare. De hade tills tisdagen den 9 juli på sig att betala. 

– Avgiften baseras på varuhusets storlek så därför blir det 150 000 kronor, säger Lennart Adern, jurist på Arbetsmiljöverket.

Men den 25 juni gjorde butiken i Strängnäs en invändning hos förvaltningsrätten.

– De tycker inte att summan är rimlig eftersom den baseras på hela företaget, utan de tycker att det bara borde gälla för butiken i Strängnäs. 

Hur lång tid det kommer att ta att behandla invändningen kan Lennart Adern i nuläget inte svara på. Däremot så tror han inte att domstolen kommer att sänka avgiften av vad han kan utläsa. 

– Om invändningen skulle nekas så kommer butiken inte att få betala mer än vad avgiften redan är på i dag. 

Tidningen har sökt ÖoB för en kommentar.

Karta: ÖoB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!