Bygger ut i Strängnäs - ovisst för Eskilstuna

Mekonomen och Mecas centrallager slås ihop till ett gemensamt centrallager i Strängnäs. Det är i dagsläget oklart om någon lagerverksamhet blir kvar i Eskilstuna.

Foto:

Strängnäs2016-03-14 19:06

– Genom denna investering skulle vi få branschens mest effektiva affärsflöden med en för vår affär optimal infrastruktur, säger Magnus Johansson, vd och koncernchef för Mekonomen Group.

Mekonomen Group, som även äger bildelskedjan Meca, meddelade på måndagen att företaget har för avsikt att slå ihop Mekonomens centrallager i Strängnäs och Mecas centrallager i Eskilstuna. Lagret i Strängnäs har i dag cirka 170 anställda och lagret i Eskilstuna har cirka 30 anställda.

– Vi har främst tittat på Strängnäs eller Eskilstuna. I Eskilstuna har vi inte lika bra förutsättningar för att kunna bygga ut, säger Örjan Grandin, varuflödesdirektör vid Mekonomen Group. 

Varför har ni valt Strängnäs?

– Dels har vi en bra tomt. Huvudanledningen är att vi har ett befintligt stort lager där. Oavsett så ligger Eskilstuna och Strängnäs väldigt nära varandra. Vi har tillgång till bra medarbetare i både Eskilstuna och Strängnäs.

Centrallagret i Strängnäs ska enligt planerna byggas ut med en automatiserad del och fungera som gemensamt centrallager för båda kedjorna.

– I Eskilstuna har vi en anläggning i dag som är delvis automatiserad. Det är svårt att få två stycken automationer att funka tillsammans. Därför är det bättre för oss att använda Strängnäs som utgångspunkt. Valet av Strängnäs innebär också att vi inte behöver bygga till lika mycket yta för traditionell lagerverksamhet.

Företaget ville på måndagen inte lämna något besked om hur förändringen kommer att påverka antalet anställda i Strängnäs eller Eskilstuna.

– Vi behöver dels prata med fackklubbarna samt komma längre i processen, innan vi säger någonting om det, säger Örjan Grandin.

Företaget ville på måndagen heller inte lämna något besked om vi vilken mån någon lagerverksamhet kommer behållas i Eskilstuna. 

– Även här behöver vi dels prata med fackklubbarna samt komma längre i processen, innan vi säger någonting om det, säger Örjan Grandin.

De anställda fick information om företagsledningens planer på måndagen.

– De undrar väl vad som kommer att hända. Jag kan inte svara på det eftersom jag inte vet. Vi har inte haft några förhandlingar över huvud taget, säger Pasi Kolehmainen, klubbordförande för Handels på Mecas centrallager i Eskilstuna.

– Jag har inte fått någon information förutom att det flyttas och att det ska byggas ut där borta. Vad som bli kvar här har jag ingen aning om. Det kommer att vara förhandlingar senare i mars.

Mekonomen köpte konkurrenten Meca 2011.

– Man har väl misstänkt ett tag att någonting kommer att hända, säger Pasi Kolehmainen.

Den beräknade investeringskostnaden för utbyggnaden i Strängnäs är 250 miljoner kronor under perioden 2016-2018. Besparingarna väntas bli 50 miljoner kronor per år från och med år 2020. Mekonomen Group har undertecknat en avsiktsförklaring med en teknikleverantör. Innan slutgiltigt kontrakt skrivs under ska förhandlingar med facken ske.

Krister Widström, näringslivschef i Strängnäs kommun, välkomnar satsningen.

– Vi tycker naturligtvis att det är jättekul att Mekonomen vill fortsätta att satsa i Strängnäs. Det är definitivt jätteskoj, säger han.

Har Strängnäs kommun någon del i det här?

– Nej, det vill jag inte påstå att vi har. Det är en kommersiell bedömning de har gjort. Vi tjatar alltid om att Strängnäs kommun är ett fantastiskt bra läge och framför allt uppe vid Strängnäs etableringspark. Strängnäs ligger bra till i hela Stockholmsregionen.

Jacob Högfeldt (M) är ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs.

– Det är alltid väldigt viktigt för oss som kommun när företag ser det som intressant att investera i vår kommun. Vi tycker att detta är väldigt bra, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om