Campushallen kan bli tillfällig bostad för flyktingar

En gympasal för akut mottagande och lägenheter i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk – det är vad kommunen har tagit fram som flyktingbostäder just nu.

"I första hand vill Migrationsverket ha egna boenden men om Migrationsverket inte hinner med kan kommunerna anordna tillfälliga boenden för att verket ska hinna komma i fas", säger Patrik Nilsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg, Strängnäs kommun. På bild Campushallen.

"I första hand vill Migrationsverket ha egna boenden men om Migrationsverket inte hinner med kan kommunerna anordna tillfälliga boenden för att verket ska hinna komma i fas", säger Patrik Nilsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg, Strängnäs kommun. På bild Campushallen.

Foto: Åsa Wallin, Joakim Serrander

Strängnäs2022-03-15 16:45

Kriget i Ukraina

Strängnäs kommun har fått anmäla till länsstyrelsen hur många flyktingar som kommunen kan ta emot och vilka bostäder som kan erbjudas. Under tisdagsförmiddagen hade kommunen inte fått något besked om när flyktingar kan anlända. Boendet ska lösas med hjälp av kommunens egna lokaler.

– Initialt tittade vi på Mälarblick (som var flyktingboende 2015–2017, redaktionens anmärkning) men sedan gick Migrationsverket ut med att verket bara ville att kommunerna skulle titta på egna lokaler. Jag tror det beror på att Migrationsverket själva vill kontakta de privata aktörerna, berättar Patrik Nilsson, verksamhetschef för individ- och familjeomsorg.

Tidningen har nyligen berättat att Mälarblicks ägare, Sultat hotell AB som är en del av Svenska hem arena, själv har ansökt hos Migrationsverket om att få tilldelning av flyktingar.

Kommunen har anmält Campushallen som möjlig tillfällig bostad för cirka 40 flyktingar. I så fall kan Thomasgymnasiets elever inte ha skolidrott där under tiden.

– Vi har gjort en inventering och Campushallen har ansetts bäst lämpad. Den uppfyller alla skyddsbehov, har god tillgång till duschar och toaletter och nära till bespisning. Men vi vet ännu inte riktigt hur servering av mat ska gå till, vi tittar på olika lösningar.

Kommunen har också anmält till länsstyrelsen att det finns drygt 20 platser i lägenheter, tillhörande Strängnäs bostads AB, i Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk. En del lägenheter blir tillgängliga först i juni och juli.

Samtidigt är det sagt att Sörmland ska ta emot 250 flyktingar akut och 750 skyndsamt.

Behöver inte Strängnäs ta emot fler då?

– Vi tittar absolut på fler lösningar. Det här är den första lösningen.

Vem är det som står för finansieringen av bostäderna?

– När det är egna lokaler är det vi som har kostnaden men vi borde kunna återsöka från staten om vi har kostnader för flyktingar.

Är det aktuellt med privata bostäder till flyktingar?

– Länsstyrelsen vill inte ha sådana bostäder rapporterade. Men vi samlar in uppgifter om privata erbjudanden om bostäder och hör av oss om det blir aktuellt. Ett 50-tal privatpersoner har hört av sig.

Vet kommunen hur många flyktingar som kommit till Strängnäs redan nu genom privata initiativ?

– Nej, vi vet inte hur många. De behöver registrera sig hos Migrationsverket för att få tillfälligt uppehållstillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!