– Känslan över lag är att man inte har fått ett avslut. Man känner sig inte klar, säger den blivande studenten Carolina Cammenberg, som även är elevrådsordförande på skolan.
Hennes årskurs har på grund av pandemin haft distansundervisning av och till under nästan halva gymnasietiden.
Länge har många av dem hoppats på att coronaläget skulle vända närsomhelst, att de skulle få komma tillbaka till skolan, och att studenten skulle kunna bli den glädjefest den brukar vara.
– Det har varit jobbigt. Hoppet är ju det enda man har, det har hållit motivationen uppe. Men man vet ju ändå att man kanske hoppas förgäves.
Årets upplägg för studentdagen inkluderar ett utspring – klassvis och med max två anhöriga som tar emot varje elev. Andra gratulanter får vänta på behörig avstånd.
– Det blir en helt annan grej när allt är så avspärrat. Vi förlorar även studentlunchen och får inte åka flak heller. Allt är upp och ner, säger Carolina Cammenberg, som trots allt känner en stor tacksamhet gentemot skolan:
– Lärarna och personalen har gjort sitt bästa och det har betytt jättemycket för oss elever.
Hon fortsätter:
– Det ska bli jätteroligt att få springa ut och spendera tid med klassen. Man kan peppa sig med tanken om att det hade kunnat vara mycket värre.
Hur har det varit att plugga hemifrån så länge?
– Att sitta hemma hela tiden har varit tufft. Man får inget miljöombyte och man får inte känslan av att gå hem från skolan. Och så känns det tråkigt att man inte ha kunnat ta tillvara på gymnasietiden eller platsen. Vi har inte samma klasskänsla som innan, utan man har glidit ifrån varandra.
Det låter sorgligt.
– Ja, det är sorgligt. Vi har jobbat med att ändå peppa varandra och jag tror att många håller kontakten framöver. Men jag känner att man kanske inte har skapat sig så många nya kontakter. Man har inte fått chans till alla relationer som man hade kunnat ha.
Hur känns det med gymnasiebetygen?
– Det har varit en jäkla press. Många har haft sämre motivation hemma och då är man orolig att det ska gå ut över ens betyg. Vi har haft väldigt bra lärare, man har inte behövt oroa sig lika mycket men man har ju hört om andra vars oro har ökat i och med att betygen har sjunkit under distansundervisningen.
Efter studenten kommer resten av livet. Men för Carolina Cammenberg präglas även funderingarna på framtiden av corona. När andra studentgenerationer har valt mellan att plugga vidare, jobba eller resa, känns inget av alternativen riktigt lätt i den rådande situationen.
– Den där vad-gör-jag-med-mig-själv-nu-känslan är ännu värre för oss. Att människor drabbas av psykisk ohälsa efter studenten är ganska vanligt och jag är orolig att siffran ska eskalera nu.
Själv hade hon först tänkt att plugga vidare på universitet. Men så blir det inte.
– Jag, och många andra, känner mig ganska färdig med distansstudierna, det känns inte roligt under de här omständigheterna. Samtidigt vet man också att det är svårt att hitta ett jobb. Eller så kanske man har ett helgjobb, men lyckas inte få fler timmar, säger hon och tillägger:
– Det dödar lite av studentkänslan.
Carolina Cammenberg ska framöver jobba heltid på Ica Granbeck, där hon i dag har en deltidstjänst.
– Jag är lyckligt lottad att jag har ett jobb.