Kommunbo dömer i högrisksport i OS

Christina Klingspor, 61, är för andra gången med som domare i OS i fälttävlan. Denna gång som ordförande för Ground jury.

Sveriges Therese Viklund på hästen Vicera hade ingen bra dag i terrängritten vid fälttävlan under sommar-OS i Tokyo 2021. Viklund ramlade av hästen vid ett hinder och blev diskad. Christina Klingspor från Strängnäs var en av dem som dömde, och under årets OS i Paris är hon ordförande för Ground jury.

Sveriges Therese Viklund på hästen Vicera hade ingen bra dag i terrängritten vid fälttävlan under sommar-OS i Tokyo 2021. Viklund ramlade av hästen vid ett hinder och blev diskad. Christina Klingspor från Strängnäs var en av dem som dömde, och under årets OS i Paris är hon ordförande för Ground jury.

Foto: Privat/Pontus Lundahl/TT

Strängnäs2024-07-24 06:35

Nyheten i korthet

  • Christina Klingspor, en erfaren hästsportdomare från Hista gård, är för andra gången med som domare i OS, denna gång som ordförande för Ground jury i fälttävlan.
  • Klingspors uppgifter inkluderar att döma dressyren, bedöma terrängen i terrängritten och ta emot protester. Hon betonar att säkerheten är det viktigaste, och att hästarnas mående alltid går först.
  • Tävlingarna äger rum i Paris, med invigning den 26 juli och tävlingar som pågår till måndagen. Klingspor beskriver tävlingsplatsen vid Versailleslottet som "helt magisk".

Christina Klingspor driver Hista Säteri och är erfaren domare inom hästsporten. I senaste OS i Tokyo 2021 var hon också med i Ground jury, men då var det utan publik och något helt annat, säger hon.

Vad innebär uppdraget?

– Vi är tre personer plus en veterinär som är med hela tiden. Vi dömer dressyren, bedömer terrängen i terrängritten och tar emot de protester som kommer in. Vid varje hinder ute i terrängen finns hinderdomare, men ryttarna är inte alltid nöjda med hur de dömer, och där kommer vi in, säger Christina Klingspor.

Men det viktigaste är säkerheten, säger hon och berättar om det viktigaste i uppdraget:

– Om vi ser trötta hästar som inte är i kondition för att fortsätta måste vi avbryta. Då blir det inga muntra miner, men det viktigaste är välfärden för hästarna. Vi har ett jättestort ansvar att det inte får gå för långt, om hästen är trött eller inte vill. Eller om ryttaren inte orkar.

Till sin hjälp att bedöma skicket på ekipagen under fältritten har juryn ett tjugotal tv-skärmar i ett kontrollrum, men har också alltid en i gruppen ute live.

– Det är en sak att se det på film men något helt annat att se hästen i ögonen.

Som ordförande i Ground jury är det Christina Klingspor som har sista ordet.

– Det kan bli diskussioner, om jag stoppar en ryttare håller de inte med i stundens hetta. Men vi måste ta vårt ansvar för djuren. Det är inte alltid bekvämt men någon måste göra det, säger hon.

Redan tidigt på måndag morgon var Christina på plats i Paris. Under onsdagen ska gruppen besikta terrängbanan, på torsdagen besiktas hästarna och på fredag är det invigning. Sedan drar tävlingarna igång med dressyr på lördagen, terrängritt på söndagen och banhoppning och medaljutdelning under måndag den 29 juli. Ett svenskt damlag deltar i fälttävlan.

– Vackrare tävlingsplats går inte att få, det är helt magiskt med slottet vid Versaille i bakgrunden. Även om man inte är så intresserad av hästar så vill jag tipsa om att titta på terrängritten på tv på söndag.

Kommer du att synas i tv?

– Det hoppas jag att jag inte gör, för då har det hänt något.

Terrängritten är ett riskfyllt moment och det kan lätt ske olyckor.

– Det är en högrisksport och man är tacksam varje gång det inte händer en allvarlig olycka. Varje gång jag tackar ja till ett sådant här uppdrag tackar jag också ja till att det kan hända någonting under tävlingen. Man blir ödmjuk. Antingen får man sluta eller så får man ta det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!