Conny, 47, kan bli Årets hjälte – räddade kvinnans liv

Det dröjde uppskattningsvis tolv minuter innan ambulansen anlände till badbryggan nedanför Sundby park. Under tiden lyckades Conny Andersson rädda livet på en för honom okänd, äldre Strängnäskvinna. Ingripandet utmynnade i att 47-åringen nu är en av tre kandidater till titeln årets lokala hjälte.

"Jag har kunnat gå vidare", berättar Conny Andersson som fick blommor hemskickade efter sin livräddande insats. Men han vet fortfarande inte vad kvinnan som höll på att drunkna heter.

"Jag har kunnat gå vidare", berättar Conny Andersson som fick blommor hemskickade efter sin livräddande insats. Men han vet fortfarande inte vad kvinnan som höll på att drunkna heter.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2020-11-17 20:02

– Jag är glad över att någon uppmärksammat det jag gjort, säger Conny Andersson som även fått blommor hemskickade till sig efter räddningsinsatsen.

På morgonen den 8 oktober unnade sig Conny Andersson en liten promenad längs Mälaren på Tosterön som uppladdning inför arbetsdagen.

Det var då han av en ren händelse fick se en ensam, äldre kvinna med rollator befinna sig på en smal badbrygga som sticker ut mellan vassruggarna i Mälaren.

Just den stora mängden vass innebar att kvinnan tillfälligt försvann ur hans synfält.

Men så plötsligt hörde han ett kraftigt plask.

När Conny Andersson sedan närmade sig bryggan var den tom, frånsett rollatorn.

– Första tanken var: "Nu kommer personen upp. Nu ser jag händerna på stegen", har Conny Andersson tidigare berättat för tidningen.

Det fanns dock ingen som tog tag i badstegen, så därför skyndade han sig ut på bryggan.

– Jag är glad att jag insåg allvaret.

Han var nära att hoppa i sjön men lyckades få tag i kvinnans krage innan hon drev iväg.

Jag hade mobilen i ena handen, för att kunna ringa 112, och drog upp henne med den andra, minns Conny Andersson.

Han placerade kvinnan på bryggan och i en position som underlättade hjärt- och lungräddning.

Conny Anderssons bedömning är att ambulansen dröjde i tolv minuter och att kvinnan var medvetslös under nästan halva den tiden.

– Ett tag var jag redo att ge upp. Men så småningom började hon att andas svagt.

Sa kvinnan ingenting?

– Jo, något i stil med "det är kallt".

– Det var tydligen svårt för ambulansen att hitta ner ända hit på de smala vägarna, fortsätter han.

Annars har Conny Andersson bara gott att säga om personalen som dessutom tackade honom för att ha "räddat livet på damen".

– Ambulanspersonalen utsätts hela tiden för händelser som den här.

Så här har en av våra läsare motiverat varför han vill att den 47-årige tvåbarnspappan ska utses till Årets lokala hjälte:

"Jag vill nominera Conny Andersson för hans insats, som räddade en kvinna från att drunkna. Det är alltför många som avstår från att göra en insats vid akuta händelser. Det är därför Connys insats utan att tänka på sig själv och eventuella konsekvenser inser att han ska försöka att hjälpa den som är i nöd. Jag tycker att detta civilkurage är värt att uppmärksammas och att föra detta vidare till flera. Conny säger att räddningspersonal ofta utför livräddande insatser. Det är deras arbetsuppgifter och värda att uppmärksammats. Men jag tycker att som privatperson ställas inför detta och ta beslut är värt att uppmärksammas."

Efter tillbudet stannade Conny Andersson hemma från jobbet i två dagar.

– I början befann jag mig i chocktillstånd, en sån här sak tar mycket energi.

Den 14 oktober framträdde livräddaren i Strengnäs tidning och följande dag ringde det på dörren hemma hos familjen Andersson på Enhammarshöjden.

– Det var ett blombud. Min yngre son fyllde 16 år den dagen och trodde att buketten skulle till honom ...

Men det var Conny Andersson som fick ett anonymt tack från barn och barnbarn till kvinnan, som han alltså fortfarande inte vet vem hon är.

– Jag är ändå glad över den återkopplingen, det blev lättare för mig att gå vidare.

Känner du dig som en hjälte?

– Många andra har sagt att jag är en hjälte. Det gör mig glad.

Conny Andersson på bryggan där han den 8 oktober hastade ut sedan en kvinna med rollator hamnat i vattnet. Strängnäsbon lyckades rädda livet på kvinnan som troligen var i 75-årsåldern.
Conny Andersson på bryggan där han den 8 oktober hastade ut sedan en kvinna med rollator hamnat i vattnet. Strängnäsbon lyckades rädda livet på kvinnan som troligen var i 75-årsåldern.
Årets lokala hjälte 2020

Strengnäs Tidning har lanserat Årets lokala hjälte där vi vill lyfta fram och hylla personer som bidragit till något positivt för våra orters samhällsutveckling. Tidningens vd, Jenny Hoflund Bergvall:

"Det finns många människor som med sina insatser har bidragit med något extra och det vill vi uppmärksamma."

Vi presenterar tre utvalda kandidater, en av dem blir Årets lokala hjälte. Efter Caroline Nygren följde Mohamad Allatif med familj och nu är turen kommen till Conny Andersson.

Karta: Westmans väg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!