I mitten av maj förvandlades Hospitalsgatan, som förbinder Gyllenhjelmsgatan med Storgatan och passerar på ovansidan av Ugglans park, till en gågata. I stället prioriterade kommunen efter samråd med näringsidkare uteserveringar, bänkar, planteringar och andra utsmyckningar.
Sommargatan, som den kom att kallas, skulle bli kvar till 31 augusti var det sagt.
Men efter ett ordförandebeslut signerat Christine Blomqvist Gyllby (M) i teknik- och fritidsnämnden förlängdes konceptet till 31 december, fortfarande som ett slags test:
"Min uppfattning är att sommargatan varit ett jättetrevligt inslag", sa Christine Blomqvist Gyllby till tidningen den 30 augusti.
Under tiden fick boende, företagare, fastighetsägare och gemene man vädra sina åsikter om sommargatan.
Den 14 november ska teknik- och fritidsnämnden besluta om dess vara eller icke vara.
– Självklart kan beslutet som fattades på sensommaren rivas upp, säger Josefine Ericsson, chef för den administrativa enheten på teknik- och servicekontoret och ansvarig för de båda enkäterna.
– Vi fick in 540 svar från allmänheten på den enkät som låg ute på hemsidan i drygt tre veckor. Det är många svarande jämfört med en del andra enkäter vi haft.
Däremot var det bara tio boende/fastighetsägare/näringsidkare som svarade på den andra enkäten.
50 procent av dessa var nöjda eller mycket nöjda, den andra halvan missnöjd.
Till den senare kategorin hör Anniqa Gustafsson Kronqvist.
– Jag vet fler som har negativa synpunkter. Men jag kör det här racet själv nu, säger Anniqa Gustafsson Kronqvist som ämnar gå på nästa månads nämndmöte.
Hon förklarar att många av hennes kunder beklagat sig över de parkeringsmöjligheter som försvunnit.
– Rent generellt är det svårt att hitta p-platser i centrala Strängnäs. När man tar bort en bilgata blir det ännu värre. Nästan alla mina kunder kommer med bil, från hela kommunen, säger Anniqa Gustafsson Kronqvist.
Hon vill också göra gällande att en mörk gata utan trafik under vinterhalvåret tenderar att bli ett tillhåll.
– Här om kvällen var det ett ungdomsgäng som bråkade så pass att sista kunden inte ville gå ut. Jag har blivit föreslagen att skaffa personlarm, säger Anniqa Gustafsson Kronqvist och fortsätter:
– En sommargata i tre–fyra månader är okej. Men vintergatan förstår jag inte. Vad vill nämnden vinna på den? Det pratas om en julmarknad. Men det borde väl gå att stänga av Hospitalsgatan under några enstaka dagar om man vill anordna en marknad?
Tjänstepersoner på teknik- och servicekontoret analyserar de båda enkätresultaten och sammanfattar utredningen.
Men det finns fler komponenter då ett beslutsunderlag tas fram:
– Vi har kopplat in ungdomar för att få med barnrättsperspektivet. Det är klasser på Paulinska skolan och Europaskolan. De svaren håller på att sammanställas nu, säger Josefine Ericsson.
Vidare har tjänstemän tittat på slitage av vägen och trafiksäkerhet.
När det gäller de 540 besökarna/kommunmedborgarna var 75 procent nöjda eller mycket nöjda medan 16 procent var missnöjda eller mycket missnöjda med gågatan. Några förslag som kom upp var fler aktiviteter och finare utsmyckning.
I enkäten som vände sig till de "närmast sörjande" gick åsikterna alltså isär. Som mindre bra sågs just det minskade antalet parkeringar.
Vi bad Josefine Ericsson bemöta ovanstående kritik från Anniqa Gustafsson Kronqvist:
– Det är TFN som får ta ställning till just Hospitalsgatan men i flera av kommunens styrdokument har redan beslutats att bilar inte ska få för mycket plats i centrum, att gående och cyklister ska få mer plats i stadsmiljön. Vi har hänvisat till att många av tvärgatorna plus att ett par större parkeringar i närheten har längre parkeringstid än två timmar och ligger inom max fem minuters promenad från Hospitalsgatan.
– Ingen av de ungdomar som vi pratat med har sagt att gatan är otrygg. På möten för EST – effektiv samordning för trygghet Strängnäs kommun – har inget sagts om Hospitalsgatan. Fler ungdomar har umgåtts i området men de olika verksamheter och myndigheter som deltar i nätverket har meddelat att det inte upplevs stökigt på platsen.
– Att ha gågata året om tas upp som ett alternativ eftersom det är en stor majoritet invånare som vill det. Det innebär även mindre slitage på den gamla gatan. Alla perspektiv vägs samman i utredningen, sedan är det upp till teknik- och fritidsnämnden att fatta beslut.