Anders Solberg slutade som bygglovschef vid Strängnäs kommun i strax före årsskiftet 2017–2018. Då meddelade han att fejden kring Flickskolan var ett avslutat kapitel.
‒Nu har det gått över tio år sedan bygglovsansökan inkom och marklov beviljades, konstaterade Solberg.
Av oklar anledning tjuvstartade dock byggherren Svenska hem arbetet innan bygglovet beviljades i maj 2008.
‒När jag och min familj flyttade in i huset på Fredsvägen fanns inte Flickskolan 10. När det växte fram blev det något annat än vad detaljplanen angav, säger Johnny Claesson.
Tillsammans med en annan boende i området tog han strid mot nybygget.
‒Vi protesterade vid två tillfällen och begärde inhibition. Vi hade rätt i sak och vann de juridiska matcherna. Men kommunen agerade hela tiden följsamt mot byggfirman, resonerar Johnny Claesson.
Han anser att hans hem hamnat i skuggan av Flickskolan 10.
‒Halva året ligger vi i skugga, vilket minskar värdet på mitt hus. Eftersom det bor folk på vinden också i Flickskolan 10 drabbas vi dessutom av insyn.
Problemet med huset var att det varit för högt, att takkupoler betraktats som våningar samt att en hög mur restes på prickad mark.
‒I början var jag väldigt förbaskad, men nu är det bara att inse att ärendet lagts ner, säger Johnny Claesson som fått besked även från kommunhåll.
Johan Duvner har varit byggherrens representant i Strängnäs.
‒Olyckliga omständigheter ligger bakom att det blev galet när Svenska hem byggde. Det uppstod ett fel i protokollet. Golvplanet blev därför 30–50 centimeter högre (55 centimeter, enligt samhällsbyggnadskontoret) i verkligheten än på skissen, säger han.
‒Vi har gjort vad vi har kunnat under resans gång. Det blev en väldigt lång process, och det känns tråkigt – allra mest för de boende. Skönt att de nu kan gå vidare, fortsätter Johan Duvner.
Vad säger du om att missnöjda grannar klagade och överklagade?
‒Det har de sin fulla rätt att göra, så det är inga konstigheter.
Vi har sökt Johan Karlsson, ordförande för bostadsrättsföreningen Flickskolan 10, men utan framgång.
Tidigare i vintras pågick arbeten utvändigt på vindsvåningen. Men dessa hade ingenting med den tidigare tvisten att göra.
‒Nej, det berodde på ett läckage, förklarade Anders Solberg under senhösten.
Hur ser du på hela den här historien?
‒Jag var inte med från början, utan kom in i bilden 2010. Det var en surdeg jag fick ta över – ett ovanligt segt ärende.