Nypremiär för de dramatiserade stadsvandringarna i Strängnäs

Nu är det dags för premiär för årets upplaga av de dramatiserade vandringarna i Strängnäs. Under promenaden får publiken bland andra möta en kvinnlig rösträttsaktivist och vara med när halva stan brinner ner.

Under stadsvandringen får publiken bland annat stifta bekantskap med telegrafisten Augusta Widebeck som kämpade för kvinnors rösträtt och mot det utbredda fylleriet i början av 1900-talet.

Under stadsvandringen får publiken bland annat stifta bekantskap med telegrafisten Augusta Widebeck som kämpade för kvinnors rösträtt och mot det utbredda fylleriet i början av 1900-talet.

Foto: Privat

Strängnäs2024-06-27 16:03

Nyheten i korthet

  • Årets upplaga av de dramatiserade stadsvandringarna i Strängnäs har premiär, där publiken får möta historiska figurer som Gustav Vasa och Augusta Widebeck, Strängnäs första telegrafist och kvinnorättsaktivist.
  • Vandringarna, som har pågått i 31 år, startar i Ugglans park och slutar vid Grassagården, där publiken får uppleva stadsbranden år 1871.
  • Premiären äger rum den 27 juni och vandringarna ges varje torsdagskväll fram till den 1 augusti. Biljetter måste förköpas via Tickster.com.

–  Man går runt med en guide. Guiden berättar historien under promenaden och vartefter kommer man till ett tiotal dramatiserade scener. Man får träffa Gustav Vasa och vara med om branden. Det är trevligt, man får lära sig historia på ett enkelt sätt och det är väldigt underhållande – kul för hela familjen, säger Carina Eriksson, ordförande i föreningen för de dramatiserade stadsvandringarna i Strängnäs, som har funnits i 31 år.

Precis som tidigare år bygger de dramatiserade inslagen på ett manus av Agneta Lundin.

undefined
Här är gänget som medverkar i årets upplaga av de dramatiserade historievandringarna i Strängnäs som har premiär på torsdagskvällen den 27 juni. Aktörerna är i alla åldrar, från 5 år till 102 år.

En karaktär som publiken får möta är Augusta Widebeck (1847-1937). Hon var Strängnäs första telegrafist. När hon gifte sig fick hon inte längre inneha en statlig tjänst, i stället engagerade hon sig för kvinnlig rösträtt och i nykterhetsrörelsen som medlem i Sveriges blåbandsförbund.

– Hon hade barnpassning och såg till att barnen fick lite mat, hon hjälpte kvinnor ut i arbete och försökte samtidigt få deras gubbar att vara nyktra. Allt det får publiken vara med om, berättar Carina Eriksson.

Även om vandringarna pågått i 31 år med samma grundmanus blir det inte en upprepning.

– Vi har lite nya aktörer på de olika rollerna, det blir aldrig exakt likadant, det händer alltid en del olika saker. Vi har en del nya guider i år också.

undefined
Under den dramatiserade stadsvandringen i Strängnäs får publiken möta Lurgubben på Lurudden.

Promenaden tar två timmar och börjar i Ugglans park och går sedan vidare till domkyrkan, Stora torget, Klostergatan och Norra Strandvägen till Lurudden och väderkvarnen innan man slutligen kommer till Grassagården där man får vara med om stadsbranden år 1871.

– "Oj vad långt!", så brukar många säga först. Men när man har gått runt och kommer fram till Grassagården och berättar att det är det sista stoppet, då säger folk: "Det kan ju inte ha gått två timmar nu?!"

undefined
Biskopen St Eskil, som verkade i Sverige under 1000-talet är en av karaktärerna som medverkar i historievandringen. Enligt legenden blev han stenad när han höll en straffpredikan för ett antal deltagare på en blotfest i Strängnäs.

Alla som medverkar i de dramatiserade inslagen har tidstypiska kläder, föreningen har ett klädförråd i Grassagården. Det går åt en hel del för det är många som medverkar, inte minst i den sista scenen, när många barn är med och släcker branden, berättar Carina Eriksson. 

Premiären äger rum torsdagskvällen den 27 juni och sedan ges vandringarna varje torsdagskväll till och med den 1 augusti. Beroende på publiktillströmningen kan upp till tre vandringar ges samma kväll med en kvarts mellanrum. 

Alla biljetter måste förköpas via Tickster.com. 

– Det går alltså inte att bara dyka upp, säger Carina Eriksson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!