– På Kjularakan i motvind. Eller när jag legat som en skalbagge på rygg i något dike för att jag inte lyckats klicka ur fötterna från pedalerna. Skrubbsåren som precis hunnit läka innan jag fått ett nytt... Men tack vare cancerforskningen är det så många sjukdomar som går att bota i dag. Då är det värt det, säger 51-åringen från Strängnäs som inte bara ligger i hårdträning inför höstens äventyr – utan också helt och hållet lär sig att landsvägscykla.
C2C4C – country to country for cancer, eller land till land för cancer – arrangeras av det internationella läkemedelsföretaget Bristol Myers Squibb. Under september ska omkring 100 europeiska medarbetare tillsammans cykla mer än 200 mil genom fem länder, och samtidigt samla in pengar till utvalda cancerorganisationer. Den 12–14 september gör Liselotte Eklund och ytterligare 14 medarbetare från de nordiska länderna sin etapp – den 40 mil långa sträckan från Nîmes i södra Frankrike till Girona i norra Spanien.
– Jag har hört om C2C4C i flera år och varit så imponerad av de som tränade och samlade in pengar. Det ville jag också göra, men det var det där med cyklingen som verkade jätteläskigt. Men så fyllde jag 50 och tänkte "vad fåglarna" – och här sitter jag nu, säger Liselotte Ekelund och visar upp sin utstyrsel.
Från topp till tå: Hjälm, stora glasögon, tröja i företagets lila färg, cykelbyxor med hängslen och vaddering i rumpan och så skorna som alltså hakas fast i cykelns pedaler.
2016 drabbades Liselotte Eklund själv av bröstcancer. En tumör, så liten att den inte kunde kännas, upptäcktes genom mammografiundersökningen som hon var kallad till – och från en dag till en annan förändrades allt.
– Det var som att allt bara tog stopp. Är det slut nu? Kommer jag inte få se mina barn växa upp? Men jag har varit så lyckligt lottad, behandlingen gick bra och jag blev cancerfri, säger Liselotte Eklund – som uppmanar alla att delta i den screening som erbjuds:
– Missa inte en enda mammografi eller cellprovtagning. Skjut inte upp det, bara gå dit. Det kan vara skillnaden mellan liv och död.
Det svenska teamet har valt att samla in pengar till Barncancerfonden, precis som tidigare år, och för varje krona de får in skänker BMS lika mycket.
– All cancerforskning behövs, men Barncancerfonden är det som ligger oss allra närmast om hjärtat. Barn och cancer hör bara inte ihop, säger Liselotte Eklund.