Det var den 19 september som tidningen berättade att många träd vid infarterna till Strängnäs försetts med rosa kryssmarkeringar långt ner på stammen, vilket säkert kunde uppfattas som skadegörelse.
Men sanningen var att träden misstänktes sjunga på sista versen.
– Det här är träd som varit dåliga i många år och vi gör nu en insats mot dessa. Många träd skulle ha tagits bort för flera år sedan, säger Emma Fosselius Paskén.
Som orsaker till trädens dåliga kondition nämner hon påkörningar, extremt torrt väder (som 2018), dåliga förutsättningar vid plantering eller skador redan vid leveransen.
Drygt tre veckor senare har kommunen börjat såga ner de krassliga träden.
Under måndagen fälldes kring 20 träd på Söderleden, två på Södertäljevägen, tio på Västerleden samt åtta på Eskilstunavägen. Det handlar om prydnadskörsbär – de flesta planterade mellan gång- och cykelbanor och bilgator – respektive avenbok.
Samtliga dessa träd är cirka 15 år gamla och kommer att ersättas utefter den budget som finns.
– Träd som tas ner flisas och återanvänds i vår verksamhet, förklarar Emma Fosselius Paskén.
Men nu har stubbarna lämnats kvar efter avverkningen?
– De kommer också att tas bort, men detta behöver göras med grävmaskin.
– Vi arbetar under vinterhalvåret med att ta ner döda och dåliga träd i hela kommunen. Varje vecka tillkommer det nya felanmälningar från medborgare och träd som vi själva ser är i så pass dåligt skick att de ska tas bort.
Hur ser planen ut framåt?
– Hur många träd vi hinner ta ner varje vinter beror också på hur mycket snö som faller, får vi mycket snö så måste vi prioritera den.