De syns och hörs morgon som kväll, gässen som nu i allt större flockar rör sig mellan land och vatten eller våtmarker runtom i kommunen.
– Gäss är riktiga flockdjur, så nu när häckningen är klar samlar de ihop sig med ungar och allt. Det finns flockar på ett par tusen individer härikring. En del av dem häckar här, en del kommer från andra håll, förklarar Leif Ekblom från Strängnäs ornitologiska klubb.
På sädesfälten hittar gässen såväl höstsådd som spannmålsspill från höstskörden att äta.
– På nätterna drar de ut på vattnet där de är skyddade och på dagarna flyger de ut över gärdena där det finns mat. Höstsådden har ju börjat gro och spillsäden ger mycket mat och näring, säger Leif Ekblom.
Hur länge stannar de här?
– Det får man se. Det är inte vintern i sig som gör att de flyttar, utan tillgången på mat. Blir det kallt och snö får de det svårt och drar söderut, annars kan de stanna hela vintern.
Har de några favoritplatser här?
– Fälten runt Sörfjärden på Fogdölandet, för åkrarna och närheten till vattnet. Sörfjärden är grund med mycket vass som ger bra skydd.
Flockens storlek skyddar också, precis som med fiskstim, säger Leif Ekblom. Ensamma kan vuxna fåglar tas av rovdjur som räv och lodjur och ungarna är högvilt för exempelvis vesslor och katter.
Även under vattenytan lurar vassa tänder.
– Man brukar räkna med att ungefär 50 procent av ungarna från änder, gäss och svanar tas av gäddor. De ser en liten klump simma omkring på vattenytan, så simmar de dit och glufs! säger Leik Ekblom.
Trots detta naturliga urval – och trots årlig avskjutning på tiotusentals grå- respektive kanadagäss – ökar arterna i Sverige. Kombinerat med alltmer näringsrika lantbruksgrödor och fler vintergröna grödor ger det fler gäss och svanar på lantbruksmark än nånsin tidigare.
Enligt Naturvårdsverket är dock deras påverkan på skörden generellt mycket liten, jämfört med exempelvis nederbörd, temperatur och växtsjukdomar. Men nedtrampning och bete under främst höst och vinter kostar. Åren 2011–2015 fick drabbade lantbrukare runt 35 miljoner kronor i ersättning för skador av gäss, tranor och sångsvan.
Allmän jakt på kanadagäss och grågäss är det i södra halvan av landet 11 augusti–31 december. Jakt för att skydda exempelvis grödor eller badplatser kan ske året om, men kräver länsstyrelsens tillstånd utanför ordinarie jakttid.