Därför stoppades inte motdemonstrationen

I december skedde flera manifestationer med rasistiska- och antirasistiska budskap i Strängnäs, varav flera saknade tillstånd. Läsarreaktionerna har varit många med anledning av detta. Nu förklarar chefsjurist Karl Holm hur polisen arbetar.

Foto:

Strängnäs2016-01-08 18:10

Flera personer har hört av sig till tidningen och varit upprörda över att Nordisk ungdoms demonstration den 19 december fick fortsätta trots att arrangörerna saknade tillstånd. Detta samtidigt som den antirasistiska gruppen Tillsammans för Strängnäs ville arrangera en manifestation den 9 december men stoppades när betalningen för tillståndet inte hade inkommit till polisen i tid.

"Skumt hur polisen stoppade Tillsammans förra gången då det saknades tillstånd, men Nordisk ungdom fick hålla sitt utan tillstånd." skriver en läsare på twitter. En annan skriver "Man kan ju undra vad det är för nåt som styr i polis/myndigheters toppskick".

Men enligt polisen var det aldrig frågan om att fysiskt stoppa någon av tillställningarna. I stället ska poliserna på plats vid båda tillfällena ha informerat om att arrangören hade böter att vänta om de genomförde evenemanget utan tillstånd. Vid det läget valde Tillsammans för Strängnäs att avbryta, medan Nordisk ungdom fortsatte. Polisen upprättade också en anmälan mot de senare för att de inte hade tillstånd att demonstrera.

Karl Holm, rättschef i polisens region öst, tycker att det är tråkigt om det har framstått som att polisen agerade olika vid de olika evenemangen.

– Det låter kanske som att vi tar parti för ena eller andra sidan, men så är det inte. Vårt jobb är att se till att de här människorna ska få utföra sin grundlagsskyddade rätt att uttrycka sin åsikt, och det är inrotat i ryggraden hos varje polis, säger han.

Han säger att polisen absolut inte skulle ha ingripit för att avbryta manifestationen om Tillsammans för Strängnäs hade valt att fortsätta den 9 december.

– För att vi ska avbryta, då måste det till något extraordinärt, säger Karl Holm.

Samtidigt understryker han att det är viktigt att alla som vill uttrycka sin åsikt genom en demonstration eller manifestation måste söka tillstånd hos polisen även om de inte är rädda för bötesbeloppen.

– Det är för att polisen ska kunna planera säkerheten runtomkring. Det är för arrangörens egen skull, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om