Solör Bioenergi vill bygga ut fjärrvärmen i Strängnäs

Nu vill Solör Bioenergi som äger kraftvärmeverket i Strängnäs bygga ut sin verksamhet. "Strängnäs växer och vi får fler och fler kunder", säger Jan Lindkvist, vd för verksamheten i Strängnäs. Frågan är hur investeringen påverkar kunderna.

Jan Lindkvist är vd för Solör Bioenergi i Strängnäs.

Jan Lindkvist är vd för Solör Bioenergi i Strängnäs.

Foto: Solör Bioenergi AB

Strängnäs2024-03-26 15:30

När kommunstyrelsen har möte onsdag den 27 mars finns två ärenden på bordet som rör Solör Bioenergi AB. Dels ett ärende som rör markanvisningsavtal där Solör Bioenergi vill köpa mark av kommunen där köpeskillingen är 11,8 miljoner kronor. Dels ett ärende som rör projektplan för samma mark. Marken ligger intill det nuvarande kraftvärmeverket.

– Vi vill bygga ut vår verksamhet för att Strängnäs växer och vi får fler och fler kunder. Vi behöver mer effekt. De största kunderna är industrier, flerfamiljsfastigheter och kommunala fastigheter. Vi kommer att leverera fjärrvärme till nya simhallen och sporthallen, säger Jan Lindkvist, vd för Solör Bioenergi i Strängnäs.

undefined
Solör Bioenergis värmeverk i Strängnäs. "De största kunderna är industrier, flerfamiljsfastigheter och kommunala fastigheter", berättar Jan Lindkvist, vd för Solör Bioenergi i Strängnäs.

Han berättar att det finns ytterligare ett skäl till utbyggnaden.

– Vi vill byta ut vår fossila del. När det är riktigt kallt måste vi elda med olja. Ambitionen är att bli fossilfria. Fossilfria bränslen som vi använder nu är biobränsle som är rester från skogen som inte går att använda till något annat än att elda. Under vinterperioden använder vi en del pellets och då köper vi även fjärrvärme från sågverket i Åkers styckebruk.

Om ni bygger ut, hur kommer det att påverka priset på fjärrvärme för era kunder?

– Det är svårt att svara på i dagsläget men normalt påverkar det inte priset när vi ersätter dyrare bränslen som oljan är.

Nu gör ni troligtvis en stor investering men den ska inte läggas på kunderna?

– Det är klart att kunderna tar en del av investeringen men samtidigt får vi förhoppningsvis en lägre produktionskostnad med billigare biobränslen istället för olja, det brukar inte påverka priserna.

undefined
Marken som är kommunens men som Solör Bioenergi vill köpa är åkermark som ligger intill det nuvarande värmeverket

I underlaget inför kommunstyrelsen står dock att det finns många faktorer som är problematiska ur ett planeringsperspektiv. Marken som kommer att tas i anspråk är jordbruksmark. Enligt miljöbalken får brukningsvärd jordbruksmark bara tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen.

I underlaget står också att "marken i området består av lera, vilket tillsammans med närheten till järnvägen medför risker". Det tas också upp att området är utsatt ur ett översvämningsperspektiv och att det intill området finns ett Natura 2000-område att ta hänsyn till.

Karta: Solör Bioenergi Strängnäs AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!