Kritik mot köpet av padelhall: "Beslut på lösa grunder"

Kommunfullmäktige har beslutat att köpa padelarenan på Larslunda. Men fyra av oppositionspartierna yrkade på återremiss. "Värderingen borde vara lägre med tanke på marknaden för padelhallar", säger Cecilia Siösteen, (KD).

Ove Jansson (MP), Sofia Könberg (L), Hanna Lindahl (C), och Cecilia Siösteen (KD), från de fyra partier som yrkade på återremiss när kommunfullmäktige beslutade att köpa padelarenan på Larslunda IP.

Ove Jansson (MP), Sofia Könberg (L), Hanna Lindahl (C), och Cecilia Siösteen (KD), från de fyra partier som yrkade på återremiss när kommunfullmäktige beslutade att köpa padelarenan på Larslunda IP.

Foto: Joakim Serrander, Anna Molander, Anna Hübsch, Lars Kilström

Strängnäs2024-10-01 16:34

Nyheten i korthet

  • Kommunfullmäktige i Larslunda har beslutat att köpa en padelhall för 33,5 miljoner kronor, trots opposition från fyra partier.
  • Kritiker anser att beslutsunderlaget var bristfälligt och att priset för padelhallen borde ha varit lägre.
  • Det fanns även frågetecken kring den framtida användningen av hallen och möjligheten att omvandla den till en kulturscen, anser kritikerna.

Kommunfullmäktige beslutade på måndagskvällen att köpa en padelhall med tillhörande tomträtt på Larslunda IP för 33,5 miljoner kronor. Förutom majoritetens Moderaterna och Socialdemokraterna ställde sig Lokalpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna positiva till köpet.

Men fyra partier i oppositionen – Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – yrkade på återremiss.

– Man kan inte ta demokratiska beslut på så lösa grunder. Inget av det de säger att man skulle kunna göra i hallen står i beslutsunderlaget. Det är för många frågetecken kvar, säger Hanna Lindahl (C).

undefined
Padelhallen på Larslunda IP som kommunfullmäktige har beslutat att köpa.

Centerpartiet har också åsikter om priset för padelarenan.

– Man hade kunnat vänta två månader. Säljaren kunde provat att sälja den som en padelhall och sedan hade kommunen haft all möjlighet i världen att förhandla ner priset. Det här är väl ingenting som kommunen behöver skynda in i.

Samtidigt står kommunen utan kulturscen snart. Majoriteten har pratat om att förlägga en kulturscen i padelhallen. Brådskar det inte då?

– En scen i padelhallen kommer ändå inte hinna bli klar tills när vi står utan kulturscen. Det är ingen realistisk lösning att säga att padelhallen är svaret på att vi blir av med Thomasscenen. Det kommer att bli ett glapp oavsett, säger Hanna Lindahl.

Även Liberalerna anser att underlaget inför beslutet var för dåligt.

– Vi saknade underlag om varför vi köper hallen och vad den ska användas till och vilka anpassningskostnader det skulle innebära, säger Sofia Könberg (L).

Hon fortsätter:

– Alla från styret som var uppe och talade, även de från oppositionspartier som tyckte att det var en bra idé, pratade om helt olika visioner. Alla vill stoppa in olika saker i lokalen. De pratar mot varandra och det är superrörigt. Man har börjat i en ände där man köper en lokal och sedan hittar innehåll till den.

undefined
Sofia Könberg sitter i kommunfullmäktige i Strängnäs för Liberalerna.

Miljöpartiet skulle vilja se en utredning om alternativa lokaler som skulle passa verksamheterna, som man diskuterar, att ha i padelarenan, bättre.

– Nu föreslogs det bland annat kulturverksamheter i padelhallen och vi anser att kulturlokaler ska ligga mer centralt i Strängnäs. Nu när investeringsbudgeten kunde utökas med 30 miljoner kronor tror jag att det skulle finnas många fastighetsägare i Strängnäs som skulle kunna utvärdera sina lokaler och erbjuda ett bättre alternativ till Strängnäs kommun, säger Ove Jansson (MP).

undefined
Ove Jansson sitter i kommunfullmäktige i Strängnäs för Miljöpartiet.

Miljöpartiet uppger också att de har fått information från medlemmar som upplever området vid Larslunda som otryggt på kvällstid.

– Framför allt om man ska gå eller cykla. Man utvecklar Larslunda för bilburna besökare, därför ser vi att det är viktigt att ha kulturverksamheter i centrum av Strängnäs.

Kristdemokraterna har också invändningar mot underlaget.

– Beslutsunderlaget är framhastat. Det fanns ju ingenting i underlaget, bara köpekontraket och bilagor till det. Inga kalkyler, ingenting vad man avser att göra med hallen eller om scenen kommer att bli tillfällig eller permanent, säger Cecilia Siösteen (KD).

undefined
Cecilia Siösteen är gruppledare för Kristdemokraterna i Strängnäs.

Partiet tycker också att kommunen betalar för mycket för padelhallen.

– Värderingen borde vara lägre med tanke på marknaden för padelhallar. Varför ska man hasta fram något? Det finns ju tid. Sedan kanske det inte är dumt i sig men då måste vi veta vad tanken är och vad det kommer att kosta, säger Cecilia Siösteen.

Karta: Padel Arena Strängnäs
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!