– Jag tror aldrig att jag missat någon marknad. Det skulle kännas fel att inte gå, berättar Ulvhällsbon Annelie Lindell som i helgen dessutom fyller 38 år.
– När jag och min tvillingsyster Sara låg i barnvagn vägrade tydligen mamma att ta oss dit. Men annars är jag alltid på plats, säger Elin Wiklund.
Vid 16 års ålder, för tio år sedan, började hon på gymnasiet i Nykvarn. Det är den orten som Elin Wiklund numera bor på.
Men Strängnäs ligger henne varmt om hjärtat.
– Båda föräldrarna bor här. Jag kommer ofta hit, och alltid när det är marknad.
Vem ska du gå tillsammans med på lördag?
– Mamma, hennes nya pojkvän och syrran. Vi två är väldigt tajta. I samband med Strängnäs marknad brukar jag passa på att sova hemma hos henne i Eskilstuna.
– Mina svärföräldrar kommer också med. Jag kanske liftar med dem från Nykvarn.
Sambon, då?
– Han stannar hemma. Han vill ta det lugnt och slippa folkmassorna. Men jag kan handla åt honom.
Annelie Lindell gör sällskap med sin mamma.
– Vi åker i varje fall med bilen tillsammans från Finningevägen ner till stan. Men sen skiljs vi åt och går olika rundor. Det tar cirka tre timmar plus avbrott för en fika.
Vad tänker du köpa?
– Traditionen är att köpa churros. Det får bli min frukost. Annars gillar jag mest att strosa runt och kolla på utbudet, det finns ju allt möjligt. Men jag gör ingen shoppinglista.
Elin Wiklund är inne på samma linje:
– Brända mandlar är ett måste. Annars gillar jag att handla utländsk mat, både sånt man kan äta direkt på plats som lunch, och varor att ta med sig hem. Jag tycker om att prova grejer, som polsk korv och langos.
Något ni aldrig skulle köpa?
– Oliver, fastslår Annelie.
– Strumpor känns inte aktuellt, svarar Elin.
Vad har ni för relation till tivolit som arrangeras parallellt med marknaden, fast i tre dagar?
– Som barn älskade vi att åka karuseller, speciellt på söndagarna. Sen när man kom upp i övre tonåren var det nöjesfältet först och sedan krogen som gällde. Senast jag gick ut på kvällen var nog 2022, jag har varit både på Bishops och på Zatine. Jag tror det blir lugnt i år, berättar Elin.
– Tivolit som kom hit förr om åren brukade jag besöka. Syftet var att vinna gosedjur på ett så kallat kranspel.
Elin Wiklund studerar historia vid Södertörns högskola och är på god väg mot en magisterexamen.
– Jag tänker på marknaden ur ett historiskt perspektiv. Den har ju anor från mitten av 1790-talet. Marknaden är ett tillfälle där folk alltid träffats över klassgränserna.