Vi har träffat Anette Svensson (född Broberg) som var lucia år 1974, samt Eva Lilja, Margaretha Furustrand (född Tärnström), Britt-Marie Hellkvist (född Sjöblom) och Annica Wallin som var hennes tärnor.
De utgjorde fem sjundedelar av lusseföljet för 40 år sedan. Då var det Hantverksföreningen som arrangerade luciafirandet. Kvinnorna minns Mary Ländin, någon som hette Ulla eller kanske Anna och fru Rytterlund. Damerna från föreningen matade dem med välling för att de skulle stå sig, och la blöta handdukar under luciakronan. Och de minns sångpedagogen Marianne Baumanis, som drillade dem i luciasångerna.
Lucian och tärnorna åkte häst och vagn genom staden och inför alla besökare i den snövita Ugglans park var det ingen mindre än Tore Skogman som krönte lucian. Anette Svensson visar den S-formade berlocken i guld som hänger i en kedja runt hennes hals.
– Jag tror att det är ett S för Strängnäs. Den satte Tore Skogman på mig, säger hon och ler åt det 40-åriga minnet.
De berättar om en intensiv dag med många besök på bland annat äldreboenden och företag, från morgon till kväll.
– På den tiden fanns ju regementet. Jag minns när vi var på soldathemmet och lussade för alla bassarna. De busvisslade när vi kom in, säger Annica Wallin.
De är alla överens om att lucia är en vacker högtid, som de gärna vill bevara utan vidare modernisering.
– Det är synd att intresset verkar vara så lågt nu för tiden. Jag tror att många skulle tycka att det var en fin upplevelse, säger Margaretha Furustrand.
Utöver de fem Strängnäskvinnorna ingick Louise Ax och Anneli Daun i Strängnäs luciatåg år 1974.