Sörmlands Arkeologi AB har grävt på gården bakom Europaskolans matsal. Matsalen ligger på Storgatan och gården på Kyrkbrinken, på fastigheten Kyrkberget 13.
Arkeologerna fann en källartrappa från 1700-talet. Trappan har tillhört ett hus som arkeologerna tror förstördes i stadsbranden år 1871. Det gjordes också betydligt äldre fynd.
– Vi har hittat spår av bebyggelse från sen vikingatid till högmedeltid. Det här är jätteviktig information för Strängnäs om man vill förstå stadens historia. Det finns egentligen bara tre tidigare arkeologiska undersökningar som visar hur den äldsta stadsbebyggelsen var organiserad, säger Lars Norberg, Sörmlands Arkeologi.
Han förklarar att när trävirke multnar blir det färgningar i marken som man kan se och det är sådana de har hittat.
Arkeologerna hittade också keramik från sent 1000-tal samt från 1100 till 1200-tal. Den äldsta är inhemsk.
– Traditionen att tillverka keramik upphörde i stort sett på 1100–1200-talet. Fram till 1500–1600 importerade vi keramik från kontinenten.
Däremot fann man inga jordbegravningar.
– När det gjordes en utgrävning på en fastighet intill på 1980-talet fann man 20 jordbegravningar från sent 1000-tal till 1100-tal, så det bespetsade vi oss på att hitta men det fann vi inte.
Strängnäs historiska stadskärna omfattas av kulturmiljölagen. Nu har en arkeologisk förundersökning gjorts för att Europaskolan vill bygga ut sin matsal på gården.
– Vi vill utveckla matsalen och få högre kapacitet, säger rektor Thomas Axelsson.