De går i forskarskola – på sommarlovet

Naturvetenskap, teknik och matematik står på schemat under ett fyra veckor långt forskningsläger: "Vi har målat spenat av spenat"

Forskarlägrets ledare är 20 år och har tidigare själva varit deltagare på RAYS (research academy for young scientists) forskarskola. Från vänster: Max Eriksson, Linnea Jonröd, Julia Mårtensson och Viktor Sundström.

Forskarlägrets ledare är 20 år och har tidigare själva varit deltagare på RAYS (research academy for young scientists) forskarskola. Från vänster: Max Eriksson, Linnea Jonröd, Julia Mårtensson och Viktor Sundström.

Foto: Hanna Källstig

Strängnäs2023-06-24 11:48

24 stycken förväntansfulla ungdomar är inne på sin första vecka av forskarskola. Den ideella föreningen RAYS är arrangör, sedan starten 2010, och forskningsskolan håller till i Europaskolans lokaler mellan den 18 juni och 16 juli.

Imaan Muqbil har tillsammans med Alicia Arvidsson och Daria Chamoun tagit fram klorofyll från spenatblad. 

– Vi har målat spenat av spenat, utbrister Imaan Muqbil.

Deltagarna läser andra året på gymnasiet och har ett brinnande intresse för naturvetenskap, teknik, matematik och forskning.

undefined
Imaan Muqbil, 17, har varit med och tagit fram klorofyll från spenatblad.

I samma lokal genomför Elin Norström, Josefin Dejeborn och Alexander Weimer ett bubblande experiment, som visar på hur mycket koldioxid som avges när bakpulver blandas med vatten. 

Hur är det att gå på forskarskola på sommarlovet?

– Jag spenderar jättegärna sommaren här och ser det som en fantastisk möjlighet att få en inblick i forskningsvärlden, säger Josefin Dejeborn.

– Det är en go grupp och det är fantastiskt att få umgås med likasinnade som har samma intressen, fyller Elin Norström i.

Neneh Hambraeus studerar vanligtvis på Kungsholmens gymnasium och blev tipsad om lägret av kompisar:

– I skolan har man inte möjlighet att forska eller hålla på med det man verkligen vill så för mig var det självklart att gå på forskningsskola. I framtiden vill jag plugga maskinteknik.

undefined
Neneh Hambraeus, 17, pluggar i vanliga fall på Kungsholmens gymnasium.

Forskarskolan avslutas med ett vetenskapligt seminarium på Tekniska museet i Stockholm där deltagarna presenterar sin forskning inför inbjudna gäster och allmänheten.

Karta: Storgatan 2
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!