Båda är svagströmstekniker och har jobbat med alltifrån säkerhet till såväl köks- som webbdesign. Förutom lampverkstaden är de franchisetagare för kayakomaten på Visholmen.
– Lampor är otroligt roligt. Att få saker att fungera är en passion för mig, säger Urban Diffner när vi ses vid verkstaden en dag mitt i sommarens lågsäsong.
Paret flyttade till Strängnäs 2021 och eftersom de båda då arbetade på en lampverkstad i Stockholm kändes det naturligt att starta upp egen verksamhet i lokalområdet. Högsäsongen infaller under november till mars och då har paret bråda dagar. De lagar 300–400 lampor per år.
– Tänk att få göra något så här roligt och samtidigt få hjälpa folk och också slå ett slag för miljön. Det är en fantastisk känsla faktiskt, säger Urban Diffner.
Lampverkstan i Mälardalen, som företaget heter, har avtal med ett antal inlämningsställen i just södra Mälardalen som tar emot lampor från kunder och skriver in vad som behöver göras i ett gemensamt system.
– Sedan åker vi runt och hämtar upp lamporna, lagar dem i verkstaden enligt Elsäkerhetsverkets regler och kör ut dem igen. Och vid behov ringer vi upp kunden och diskuterar vad som kan göras.
Susanne kompletterar med jobb som webbdesigner och nu under sommaren gör Urban en del jobb för det nystartade 55plus. Men helst sitter han i sin verkstad där alla reservdelar ligger i märkta lådor och restmaterialet nogsamt källsorteras direkt.
– Det finns så många vackra lampor därute som folk inte vet hur de ska laga. Och jag älskar utmaningar av typen "jag hittade en låda hos svärmor med något som ser ut som delar till en lampa", säger Urban och berättar om en sådan som till slut blev två nygamla lampor tillbaka till kunden.
Vad är svårast att laga?
– I äldre lampor är inte byte av själva eldragningen det mest komplicerade utan det är att ta sig in i lampan utan att förstöra den, säger Urban Diffner och berättar att han ofta får in lampor som folk försökt öppna upp och inte lyckats och att det då kan bli dyrare i slutänden om något gått sönder.
Vad kan man göra själv för att få sina lampor att leva längre?
– Glödlampor från förr blev väldigt varma vilket får till följd att kablar och annat blir torra och sköra inuti dem. Det kan sluta med att lampan blir strömförande. Byt till moderna ledlampor som inte blir varma, och dammsug gärna ur lampan med jämna mellanrum.