De hjälper behövande: "Ska aldrig känna skam"

En hjälpande hand började servera mat till hemlösa från Rumänien, men de såg att behovet var stort på fler håll: "Alla människor kan hamna mellan stolarna."

Gänget som delat ut matkassar under veckan. Längst upp från vänster: Kevin Levin Granat, Angelica Levin, Ella Levin Granat, Helena Gustafsson och Anton Gustafsson.

Gänget som delat ut matkassar under veckan. Längst upp från vänster: Kevin Levin Granat, Angelica Levin, Ella Levin Granat, Helena Gustafsson och Anton Gustafsson.

Foto: Angelica Levin

Strängnäs2021-07-07 15:57

I måndags och tisdags delade En hjälpande hand ut matkassar till behövande barnfamiljer och pensionärer som har det svårt ekonomiskt i Strängnäs kommun. Coop skänkte cirka 60 kassar och Matarket 55–60 stycken.

– Jag såg att Coop delade ut matkassar i andra kommuner så jag ringde och de tyckte det var en bra idé. Matarket hörde av sig till oss och vi tackade ja, säger volontären Angelica Levin. 

För ungefär sju år sedan gick ett gäng Strängnäsbor ihop och bildade nätverket En hjälpande hand. De består av volontärer – den som har tid hjälper till. De började i Pingstkyrkan med att hjälpa hemlösa tiggare som kom från Rumänien och bodde i kyrkans källare. En hjälpande hand lagade mat och serverade dem varje kväll klockan 17. De hjälpte även till att laga matlådor. 

– Vi började vara i kyrkan och såg hur stort behovet var. Vi blev ett gäng som ville fortsätta hjälpa, berättar Angelica Levin. 

Allt eftersom började andra familjer höra av sig till gruppen om hjälp och nätverket startade en Facebookgrupp dit personer kunde höra av sig och volontärer kunde be privatpersoner hjälpa till.

– De som vill ha hjälp ringer eller skriver till oss, någon har knackat på min dörr. Vi hjälper inte bara till med maten, vi hjälper även till och följer med till Frälsningsarmen eller kyrkan, säger Angelica Levin.

En hjälpande hand försöker stötta med det som barnfamiljer och pensionärer behöver. Det kan exempelvis handla om presenter inför ett barns födelsedag, klappar inför julafton eller mat till veckan. 

– När vi får in en familj eller en människa som behöver hjälp skriver vi på Facebook, så kan de som är med i gruppen försöka hjälpa till. Ibland kan man få ett fall klockan 20 på kvällen. Vissa har en sån ångest att be om hjälp och då kommer akutfall. Då hinner man inte skriva ut på Facebooksidan utan får åka och lösa det direkt. Det kan exempelvis vara att de inte har frukost till morgondagen. 

Sedan pandemins intåg har En hjälpande hand märkt en ökad efterfrågan. Fler har blivit sjukskrivna, varslade eller behövt vänta längre på pengar från försäkringskassan.

– Det här året har varit väldigt stor skillnad. Om jag minns rätt så hjälpte vi ungefär 30 familjer inför jul för några år sedan. Vi hjälpte ungefär 60 familjer till jul när det var pandemi.

Via deras Facebooksida kan privatpersoner hjälpa till. Nätverket brukar även söka sponsorer inför högtider.

– Det som jag känner det finns störst behov av nu är torrvaror och hygienartiklar. Det är svårt att få tag i när det är akut. 

Angelica Levin är noga med att poängtera att ingen ska skämmas över att be om hjälp. 

– Det är viktigt att aldrig känna en skam, alla människor kan hamna mellan stolarna. Det är vårt huvudsyfte egentligen. 

– Många familjer säger att de är rädda för att söka men att de tycker det känns lätt när de väl kommer och träffar oss. Vi skriver aldrig ut namn, man ska känna att man kan söka hjälp, säger Angelica Levin. 

Eftersom allt fler familjer ber om hjälp har de bestämt sig för att utveckla sin verksamhet.

– Nu ska vi sätta oss och göra en förening. 

– Vi brinner mycket för det, därför lägger man mycket tid på det. 

I tisdags åkte volontärerna runt och delade ut matkassar mellan klockan 12–20.

– Det var kul att se barnfamiljerna som fick lyxen och blev glada att få frukt, säger Angelica Levin.

En hjälpande hand

När: Gruppen startade för sju år sedan när de serverade mat till hemlösa från Rumänien. 

Vad: Hjälper barnfamiljer och pensionärer som har det svårt ekonomiskt.

Var: Inom Strängnäs kommun.

Hur: Behövande och volontärer kontaktar En hjälpande hand via Facebook, mejl eller telefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!