De gör julen ljusare för människor med knapp ekonomi

Inför julen finns det flera hjälpgrupper som samlar in klappar och mat till behövande människor. "Behovet har ökat under pandemin."

Madeleine Brolin Clegg och Nadja Sahlén från Starka händer. Båda två har även tidigare år samlat in julklappar i Strängnäs men då genom andra initiativ.

Madeleine Brolin Clegg och Nadja Sahlén från Starka händer. Båda två har även tidigare år samlat in julklappar i Strängnäs men då genom andra initiativ.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2020-11-22 07:19

I lokala hjälpgrupper på Facebook kan man läsa hjärtskärande inlägg från bland andra småbarnsföräldrar som inte vet hur de ska få pengarna att räcka till. Men det finns också hoppfulla svar från andra privatpersoner som vill hjälpa till med att skänka kläder och pengar eller handla mat.

– Det är otroligt. Vi har fått så mycket härlig respons från nya volontärer. Det är fantastiskt att så många i kommunen vill hjälpa till, säger Madeleine Brolin Clegg.

Hon sitter i styrelsen både för föreningen Starka händer, som tidningen tidigare har skrivit om, och för Rotary.

I år hjälper Starka händer familjer som behöver julklappar eller julmat. Både den som är i behov av hjälp och den som vill hjälpa kan höra av sig genom att skicka ett pm till gruppen på Facebook. Föreningen samarbetar också med Strängnäs kommun och med Rotary. Madeleine Brolin Clegg har tidigare år genom Rotary jobbat med olika julklappsprojekt men ser nu att hjälp efterfrågas ännu mer i år än förut.

– Behovet har ökat under pandemin. Jag känner att det är fler människor som har kommit fram själva under pandemin och berättat att de behöver hjälp, säger Madeleine Brolin Clegg.

Även på Frälsningsarmén i Strängnäs har de märkt av en skillnad i år jämfört med tidigare.

– Vi ser att behovet av hjälp har ökat. Vi har nya människor som kommer till oss, personer som har blivit av med jobbet och hamnat i tillfällig kris, berättar Anette Palmquist, omsorgskonsulent på Frälsningsarmén.

undefined
I samband med att personer får ekonomisk hjälp av Frälsningsarmén erbjuder kåren samtal. "Den som har hamnat i ekonomisk knipa har ofta ett behov av att få prata", säger Anette Palmquist, omsorgskonsulent på Frälsningsarmén.

Kåren har ingen särskild satsning inför julen men erbjuder ändå stöd.

– Vi ger samma hjälp året runt. Vi har våra matkassar som man kan få. Man kan också kontakta oss om man har specifika ekonomiska problem, säger Anette Palmquist.

Hon berättar vidare att i samband med att personer får ekonomisk hjälp av Frälsningsarmén erbjuder kåren samtal.

– Den som har hamnat i ekonomisk knipa har ofta ett behov av att få prata. Många behöver lätta sitt hjärta. Det kan vara både ensamstående och de som har barn som är oroliga, säger Anette Palmquist.

I kommunen finns också gruppen Hjälpbehövande i Strängnäs med omnejd. Gruppen samlar året om in bland annat kläder och leksaker från privatpersoner och lämnar gåvorna vidare till behövande i närområdet. Gruppen samarbetar med En hjälpande hand i Strängnäs, som främst delar ut matkassar till människor i alla åldrar som har det tufft ekonomiskt.

– Det är väldigt stor belastning sedan covid-19 har slagit till. Förra året var det runt 30 familjer som vi hjälpte. Nu är vi uppe i över 50 familjer. Det känns hemskt att säga men vi känner att vi måste sätta ett tak även om det känns jobbigt, säger Angelica Levin, En hjälpande hand i Strängnäs.

Till gruppen kan privatpersoner skänka leksaker inför julen.

– Vi brukar hjälpa familjerna inför högtider. Jul och födelsedagar är det största på året, säger Angelica Levin.

Pingstkyrkan i Strängnäs brukar ge hjälp till jul och gör det även i år.

– Vi har lite olika matpaket och julklappar som vi delar ut till utsatta familjer, berättar Fredrik Olsson som är pastor i församlingen.

Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö erbjuder året runt att personer som har ekonomiska problem kan söka medel från diakonernas hjälpkassa.

– Vi har alltid möjlighet att erbjuda samtal. Alla är välkomna, man behöver inte vara kristen, säger Carina Norlén, diakon i församlingen.

Fattigdom

Fyra procent av Sveriges befolkning levde under 2019 i materiell och social fattigdom, enligt EU:s definition. Andelen är störst bland dem som är arbetslösa. 21 procent av de arbetslösa i Sverige lever i materiell och social fattigdom.

Källa: Statistiska centralbyrån, SCB.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!