Medan familjer samlas för att doppa i grytan, dela ut klappar, se Karl Bertil Jonssons julafton och bara umgås finns det andra som måste hålla samhället igång.
Dit hör personal vid räddningstjänsten, ambulansen och polisen. Tidningen har pratat med några representanter för dessa yrkesgrupper om vad det innebär att göra en uppoffring och om hur de tror att arbetspasset kommer att gestalta sig.
Klockan 17.00 på julafton ska Steven Ryanski vara ombytt och redo på brandkåren.
– Jag hinner ändå vara hemma med familjen på dagen. Det kommer dit lite släkt också, säger 44-åringen som är gift och har två barn.
Vad händer när du kommer till jobbet?
– Om det varit lugnt på dagen blir det en vanlig överlämning från en annan styrkeledare. Annars ser vi över material innan det är dags för ett fyspass.
Som består av?
– Crossfit eller padel. Men jag tror inte att nån vill spela padel på julafton.
Hela tiden, natt som dag, måste brandmännen vara beredda på att hastigt göra sig klara om larmet skulle gå.
– Vi kan också kalla in deltidare, det handlar om elva personer som ska vara här på tio minuter. Beslut om det fattar vårt inre befäl i Eskilstuna.
Om inget oförutsett inträffar kommer Steven Ryanski och resten av hans arbetslag att gemensamt kunna avnjuta ett julbord i lunchrummet.
– Vi har fått en summa att handla mat för och gör i ordning allt här. Viktigast är potatis, sill, prinskorv, skinka och köttbullar. Jag köper gärna julkorv också. Äter gör vi kring 20.
Skulle det ändå bli larm under helgen, vilket typ av utryckningar ser du som mest sannolika?
– Det är psykisk ohälsa som kan ställa till det, vi kan nog nästan räkna med en sådan utryckning. Bränder är inte lika troliga.
Inga problem med levande ljus?
– Nej, folk är försiktiga med ljus och i dag finns många alternativ. Jag tycker att man ska se över sin utrustning. En brandvarnare räddar liv bäst.
Polisinspektören Andreas, som inte vill medverka med efternamn, kommer också kliva på sitt pass sen eftermiddag.
– Alla vill väl helst vara med sina familjer under storhelger. Värst känns det att åka hemifrån, men väl på plats här i polishuset kan det vara mysigt, det blir en speciell samhörighet, säger Eskilstunabon.
Får ni något gott att äta på jobbet?
– Det hoppas jag, både julmat och godsaker.
42-åringen lovar att polisen åker sin vanliga runda och kommer att vara synlig i kommunen.
Även Andreas misstänker att fall av psykisk ohälsa kan dyka upp under julhelgen.
– Den här helgen är förknippad med att alla ska ha det mysigt. Om man saknar någon att fira med kan ensamheten bli väldigt tydlig. Så mentalt är jag förberedd på den typen av insatser.
Vad tror du om trafiken?
– Just på julafton är nog inte så många ute och åker, utan förflyttningarna sker dagen innan.
Både Steven Ryanski och Andreas har tidigare erfarenhet av jultjänstgöring. Det gäller i högsta grad också Anders Lundin, specialistsjuksköterska inom ambulansen.
– Jag har 14 år i yrket, och innan dess jobbade jag på räddningstjänsten i Malmö, men fick aldrig något fast jobb. Då utbildade jag mig inom sjukvården, säger den 50-åriga skåningen.
Den 24 december arbetar han från 07.00 till 18.15.
– Jag har faktiskt bytt till mig passet av en kollega som skulle med sin dotter på konsert, avslöjar Anders Lundin.
– Jag försöker att inte tänka på att det är julafton, utan tar det som vilken vardag som helst.
En av hans söner ska också arbeta på dopparedan varför familjen i stället samlas följande dag.
– Det blir jag, frun, två barn och svärmor, berättar Anders Lundin.
Vad är det värsta du upplevt i samband med jultjänstgöring?
– I princip har jag sett allt, men värst är att åka hem till gamla Agda som klagat över bröstsmärtor. När vi vill ta med henne till akuten säger Agda: "Vem ska passa min katt..." På storhelger märker vi att det finns många som sitter ensamma och tittar in i väggen. Då är det tufft.
– Nyår och midsommar är värre på andra sätt, med mycket fylla och olyckor.
Hur vill du att det ska vara på julafton?
– Att gänget som jobbar sitter här tillsammans, äter julmat och tittar på Kalle Anka. Men det brukar i regel vara ganska mycket att göra.
Anders Lundin klagar emellertid inte:
– Jag har själv valt vad jag ska jobba med.