Lokala UF-företagare laddade inför mässa och mästerskap

Flera UF-företag från Strängnäs ställer ut produkter som tomat- och chilisylt och stolsfötter av gamla tennisbollar på Ung Företagsamhets mässa den 18 mars.

Linnea Lindqvist och Bernadina Hygrell vid Localsylt UF kokar sylt.

Linnea Lindqvist och Bernadina Hygrell vid Localsylt UF kokar sylt.

Foto: Privat

Strängnäs2023-03-16 11:30

UF-mässan som äger rum på Rosvalla i Nyköping är det största evenemanget för UF-företagare i Sörmland. UF-företag från hela länet medverkar med egna montrar och säljer sina produkter besökarna. I samband med mässan hålls även UF-mästerskapen där totalt fjorton priser delas ut. 

Ett av de medverkande företagen är REturn UF från Europaskolan som säljer stolsfötter som tillverkats av gamla tennisbollar. De säljer även bollar som märkts med siffror och prickar, så kallade Tiokompisar, som skolbarn kan använda för att lära sig räkna. 

undefined
Tilda Rydqvist, Beata Vajstedt och Lisa Fimmerstad vid REturn UF monterar stolsfötter.

UF-företagets drivs av Tilda Rydqvist, Beata Vajstedt och Lisa Fimmerstad. De fick idén till sin produkt genom Beata som är med i Strängnäs Tennisklubb som har många bollar över sedan de förlorat sin studs. 

– Det ska bli roligt att vara med på mässan och se vad andra UF-företag har gjort och få inspiration, säger Lisa. 

Den planerar att utforma sin mässmonter så att den ska få besökarna att stanna upp hon just dem. 

– Istället för att ha ett stort bord som många andra har ska vi ha stolar framme och verkligen visa produkterna - stolsfötterna - så att man själv kan testa och se vilken skillnad det blir med ljudnivå, säger Tilda. 

REturn ställer upp i fem av tävlingskategorierna. De tror att de har störst chans i kategorin Årets socialt hållbara UF-företag. 

– Vi jobbar så mycket med arbetsmiljö, säger Beata. 

De tycker att det är roligt att få prova på att driva ett UF-företag.

– Det är en väldigt stor skillnad jämfört med bara läsa om att driva företag i skolan, säger Tilda. 

Ett annat av företagen på UF-mässan är Localsylt UF som drivs av Bernadina Hygrell, Linnea Lindqvist, Daniel Aderfors och Mira Ekberg vid Thomasgymnasiet. Deras produkt är närproducerad och sockersnål sylt som de tillverkar själva i ett kök på skolan. Sylterna finns i smakerna hallon, blåbär, äpple samt tomat- och chili. 

undefined
Linnea Lindqvist och Bernadina Hygrell vid Localsylt UF kokar sylt.

Localsylt UF har redan sålt sin uppskattade sylt vid marknader i Åkers styckebruk, Mariefred och Taxinge. 

– Vi har åkt ut fyra gånger med ett stort lass och stått och sålt så att vi inte ska bli icke-miljövänliga genom att åka runt och lämna sylten på olika ställen, säger Bernadina. 

– Vi säljer våra sylter i en fin glasburk som man kan ha användning av efteråt, säger Mira. 

De har ägnat flera lektioner åt att förbereda sin medverkan på mässan, bland annat genom att snickra ihop en välkomnande monter. 

– Vi ska måla vår logga på hela montern, säger Daniel. 

För att ha råd att delta på mässan har även ordnat ett skoldisco. 

– Det är kostnader för anmälningsavgift, bensin dit och hem, släp och för att bygga montern, säger Bernadina. 

undefined
Mira Ekberg och Daniel Aderfors vid Localsylt UF bygger mässmonter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!