De laddar för en riktig kanonutställning

Senast till hösten går startskottet för Arsenalens utställning om Södermanlands regemente.– Detta är ett område som folk borde ha mer kunskap om, säger museichefen Stefan Karlsson.

Strängnäs2014-05-09 14:00

Officiellt grundades regementet 1627. Först 294 år senare flyttades verksamheten till Strängnäs under vår.

– Men utställningen omfattar en längre period än så. Den ska också visa hur den militära verksamheten organiserades från 1300-talet, berättar museiteknikern Fredrik Bodin.

Sex personer är direkt involverade i projektet. Men Arsenalen har också haft god hjälp av tiotalet före detta anställda (mest officerare) på P 10 för att gräva fram gammal material.

I "staben" ingår bland andra Åke Blix som tidigare arbetade på Armémuseum i Stockholm.

– Jag är pensionerad nu, bor i sörmländska Bettna och skriver texterna till olika utställningar här på Arsenalen, berättar Åke Blix.

Utställningen om Södermanlands regemente blir permanent. Den sätts upp på en cirka 110 kvadratmeter stort yta på övervåningen (där för övrigt Raoul Wallenberg "huserade" i fjol).

– Men vi använder ju oss av både fram- och baksidor på väggarna, betonar Stefan Karlsson.

Just nu byggs och målas det för att Karlsson och hans kolleger så småningom ska kunna iordningställa lokalen.

– Vi har ansökt om att få låna material från Armémuseum, berättar Fredrik Bodin.

Utställningen kommer bland annat att innehålla kartor, målningar, teckningar, bilder och mer konkreta föremål som någon hjälm av äldre datum, kanske en uniform eller två samt en kanon.

– Vi ska även ha en modell av slaget vid Stäket i Stockholms skärgård sommaren 1719 där Södermanlands Regemente slogs mot ryssarna, säger Åke Blix.

En central person i regementets historia är Gustaf Adolf von Siegroth.

Om honom har Stefan Karlsson, Fredrik Bodin och Åke Blix mycket gott att säga:

– Det var von Siegroth som 1774 gav regementet en permanent plats på Malmahed i Malmköping. Han anskaffade också kanoner med privata pengar och inrättade en egen militärakademi – en pionjär inom flera olika områden.

Under resans gång kan materialet i utställningen komma att förändras, bytas ut och kompletteras.

– Jag ser den som en historielektion. Hoppas att den yngre publiken kan ta till sig informationen, förklarar Stefan Karlsson.

Den vänder sig inte till så kallade militärnördar?

– Tvärtom – nördarna blir nog besvikna. Vi är mer ute efter att skumma på ytan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om