De ska vandra från Dalarna till Strängnäs

Föreningen Dalkarlsvägen tänker gå från Brunnbäck i Dalarna till Strängnäs. Dagsetapperna är runt tre mil långa. "Det tar på krafterna och fötterna", säger Per Gilén från föreningen.


Fanborg vid Brunnbäcksmonumentet 2021, då föreningen Dalkarlsvägen gick från Mora till Brunnbäck. I år går vandringen från den sistnämnda orten till Strängnäs.

Fanborg vid Brunnbäcksmonumentet 2021, då föreningen Dalkarlsvägen gick från Mora till Brunnbäck. I år går vandringen från den sistnämnda orten till Strängnäs.

Foto: Föreningen Dalkarlsvägen

Strängnäs2023-05-20 20:01

Föreningen Dalkarlsvägen brukar varje sommar genomföra en vandring där de följer vägar som folk från Dalarna gick förr för att ta säsongsarbete runt Stockholm. Jämna år vandrar de från Mora till Stockholm och ojämna år en annan sträckning. I år ska de gå från Brunnbäck i Dalarna till Strängnäs, 17,3 mil, och passera en del historiska platser med anknytning till Gustav Vasas uppror.

– Vi startar vid Brunnbäck där det var ett slag och passerar Romfartuna där Vasa samlade sina trupper inför slaget mot Västerås, säger Per Gilén från föreningen Dalkarlsvägen.

Vandringen, som kallas Allmogetåget 2023, börjar den 1 juni i Brunnbäck och går bland annat via Dingtuna, Torshälla och Härad. Varje etapp är runt tre mil lång, förutom sista etappen.

Hur bra kondition måste man ha?

– Att gå tre mil en dag klarar alla men det är när man ska fortsätta att gå tre mil om dagen som det börjar att ta emot. Fötterna ska vara vana att gå och inte bara sitta bakom ett skrivbord för då får man problem, säger Per Gilén.

Själv ska han gå hela sträckan och har gått från Mora till Stockholm flera gånger.

– Det brukar vara jättetrevligt. Men det är klart att det är kämpigt, en tuff vandring som tar på krafterna och fötterna.

Vad brukar ni få för kommentarer?

– Många är imponerade över att vi fixar det.

Hitintills har 38 personer anmält att de ska gå hela sträckan. Två personer har anmält att de ska gå delsträckor, för det går också att bara gå en eller några stycken sträckor.

– Delsträckorna behöver man inte föranmäla sig till. Det räcker att man dyker upp på platsen klockan halv åtta på morgonen och sedan går vi halv nio. All information finns på vår hemsida, säger Per Gilén.

För den som inte bara vill gå dagsetapper utan behöver mat och husrum krävs att man anmäler sig i förväg. Hitintills har föreningen inte fått in några anmälningar från personer som bor i Strängnäs kommun.

Målet med vandringen är nationaldagsfirandet i Strängnäs. Vandrarna ska, tillsammans med andra, bilda häck utanför domkyrkan när kungaparet och övriga inbjudna gäster lämnar högtidssammankomsten i kyrkan.

Allmogetåget fortsätter sedan sin vandring på midsommarafton från Strängnäs till Mariefred via Räfsnäs kungsgård. I Mariefred tar man sedan ångbåt till Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!