En första konkret åtgärd är att Pingst Strängnäs sedan i söndags har öppnat upp sin kyrka för de åtta personer som de fått kontakt med, som är tillfälligt i Strängnäs för att få ihop pengar till sina familjer i Rumänien. Projektets olika aktörer talade först om att samla ihop pengar till ett par husvagnar som kunde ställas upp utanför Pingstkyrkan, där tiggarna kunde få bo.
– Men då tyckte församlingsmedlemmarna att vi inte kan ha en stor, varm kyrka och låta dem bo utanför, berättar pingstpastor Fredrik Olsson.
Ett omkring 100 kvadratmeter stort utrymme har upplåtits, med toaletter och handfat. Madrasser, kuddar, täcken och sängkläder har samlats ihop. Det finns plats för ytterligare ett par personer i samma situation, om behovet skulle finnas. Tills vidare tackar Pingstkyrkan nej till gåvor från givmilda kommuninvånare.
– Just nu finns det saker så att det räcker. Men om någon vecka kanske det har kommit andra behövande, säger han – men uppmanar den som vill hjälpa till att först kontakta Pingstkyrkan.
Pingstkyrkan hjälpte tre romer tillbaka till Rumänien i början av november. Därefter har även Strängnäs kommun hjälpt till med returbiljetten för ytterligare tre personer.
– Socialtjänsten har i uppdrag att ge tillfällig hjälp till tillfälliga gäster i kommunen oavsett om de kommer från Rumänien eller Gävle, säger Annica Westling som är verksamhetschef för kommunens individ- och familjeomsorg.
Hon syftar på så kallad nödprövning, något som ett par personer från Rumänien har ansökt om den senaste månaden.
Att uttrycka medmänsklighet är ett av projektets syften, att öka kunskapsnivån kring personer som tigger är ett annat. Den 16 december klockan 19 kommer Projekt Vinternatt att hålla i en informationskväll på Multeum, dit alla som vill är välkomna för att lyssna, lära och ställa frågor. Bland annat kommer Elin Strand från föreningen Camera in herba att delta med sina expertkunskaper, som hon fått bland annat genom arbetet med en statlig utredning om romers rätt.
– Det är viktigt att förstå hur utsatta de är även i sina hemländer, säger Elin Strand.
Att hjälpa kommunens medborgare att veta hur de ska hantera den utsträckta pappersmuggen utanför matbutiken är ett annat syfte med projektet. Johan Dalman, domprost i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, tycker att den som kan ge ska ge.
– Deras fattigdom är större än våra funderingar, säger han.