– Vi vill ge stöd och skapa en gemenskap. Många som är frånvarande från skolan under längre perioder tror att de är ensamma, men det finns andra människor i samma sits. Vi vill bryta isoleringen, säger Amanda Ekström.
Den 8 februari inleder hon och kollegan Linda Ljungquist en gruppverksamhet med olika aktiviteter och träffar som riktar sig till hemmasittande ungdomar i åldrarna 13–18 år.
– En hemmasittare är en elev som har varit frånvarande från skolan i minst tre veckor utan giltig anledning. Det är däremot inte att förväxla med skolkare, som också har ogiltig frånvaro. Skolkare missar ofta skolan för att de kanske är ute på stan eller gör något annat, säger Linda Ljungquist.
– Till skillnad från skolkare har hemmasittare ofta inget aktivt socialt liv. Det här medför att många har en negativ självbild och stänger ute allt annat. De tror ofta att de är helt själva, att de inte har kompisar och kan känna sig ensamma, säger Amanda Ekström.
Anledningen till att ungdomar väljer att stanna hemma kan bero på många olika saker och varierar från person till person.
Skolrelaterad oro, stress, mobbning, social utsatthet och psykisk ohälsa är några av de anledningar som Amanda Ekström och Linda Ljungquist beskriver att de har stött på i sitt arbete.
– I stället för att vara i skolan väljer ungdomarna att vara hemma och göra något mindre ångestfyllt. Samtidigt upplever de en stor press på sig själva när de är hemma, men väljer att inte gå till skolan av rädsla för att misslyckas, säger Amanda Ekström.
Under de senaste åren har hemmasittandet ökat över hela landet, förklarar Linda Ljungquist. Enligt henne finns det dock ingen exakt anledning till ökningen, utan det kan bero på många faktorer.
– Generellt har den psykiska ohälsan hos unga ökat över hela landet. Skolan har också förändrats och kräver mer självständighet.
Vad kan hemmasittande ge för konsekvenser?
– Många av de personer vi träffar har inte fullständiga grundskolebetyg. Det kan leda till att många får problem att komma in på arbetsmarknaden senare vilket i sin tur leder till ökat utanförskap. Det blir en kostnad för samhället, säger Linda Ljungquist.
– Familjerna påverkas också. Föräldrar kan känna sig otillräckliga och må dåligt för att deras barn inte går i skolan, säger Amanda Ekström.
Både Amanda Ekström och Linda Ljungquist hoppas nu att deras gruppverksamhet ska leda till att fler mår bättre och kommer in i gemenskapen.
– Det är säkert inte alla som tilltalas av det här sättet att träffas men vi hoppas att det kan hjälpa några. Vårt mål är att ungdomarna ska känna sig mindre ensamma och utsatta. Det finns fler i samma sits, säger Amanda Ekström.