– Hos oss är det ju inte bara en partistyrelse som bestämmer utan det här har varit en diskussion på olika håll och kanter. Även vår arbetarekommunstyrelse har diskuterat frågan så det har varit en dialog ute bland gräsrötterna och det tycker jag känns väldigt bra, säger Anders Härnbro (S), kommunalråd och vice ordförande i kommunstyrelsen.
Socialdemokraterna, som tidigare har värnat alliansfriheten, meddelade sitt nya ställningstagande under söndagen. Partiets vändning beror till stor del på kriget i Ukraina, samt Finlands besked om att de vill ansöka om Natomedlemskap.
– Det här är en svår sak, att titta på verkligheten och ta ett nytt beslut, men vi har ju fortfarande hela frågan om hur vi som parti vill jobba för kärnvapennedrustning och det arbetet får ju inte vika. Det gäller som i alla frågor att kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt.
I och med Socialdemokraternas besked har beslutet att gå med i Nato en stor majoritet bakom sig, endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet motsätter sig.
– Lokalt har vi ingen annan åsikt än Vänsterpartiet nationellt, säger David Aronsson, gruppledare för V i Strängnäs.
Enligt honom kommer beslutet för snabbt. Han hade hellre sett att det blev en fråga i valrörelsen.
– Efter Tjetjenien och Syrien är det ingen hemlighet hur Ryssland bedriver krigföring. Det är svårt att se grunden till att vi helt plötsligt skulle ändra 200 års alliansfrihet på grund av invasionen i Ukraina.
Tidningen har sökt kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt (M).