Dystra prisutvecklingen: Villor tio procent billigare

Strängnäsvillorna höll emot prisnedgången länge men statistiken för hösten ser dyster ut. Sålda villor juli – september gick ned med tio procent, jämfört med samma period i fjol. Även bostadsrätterna har sjunkit i pris, med sex procent.

"Det här är en riktigt fin familjevilla med populärt läge i barnvänliga Marielundsviken. Rakt igenom en mycket smakfull bostad som har det där lilla extra!" Så beskriver Linda Sköld, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mariefred, villan på Magasinsvägen 3 i Mariefred som legat ute till försäljning sedan mitten av augusti.

"Det här är en riktigt fin familjevilla med populärt läge i barnvänliga Marielundsviken. Rakt igenom en mycket smakfull bostad som har det där lilla extra!" Så beskriver Linda Sköld, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mariefred, villan på Magasinsvägen 3 i Mariefred som legat ute till försäljning sedan mitten av augusti.

Foto: Johan Bokström

Strängnäs2022-10-18 11:53

De oroliga tiderna med såväl uppåtgående bostadsräntor och skenande elpriser gör att många svenskar har mindre pengar över att köpa ny bostad för. Det har gett den svenska bostadsmarknaden skrämselhicka och den långa perioden av prisuppgång bröts i maj. Dock inte i Strängnäs kommun. Här har priserna ökat svagt, eller i alla fall minskat bara lite grann, jämfört med det dystrare genomsnittet för landet. Fram tills nu. Prisutvecklingen i kommunen har vänt nedåt och plötsligt är läget det omvända med större prisnedgång här än i landet generellt. 

Enligt Svensk Mäklarstatistik sjönk priset på villorna i Strängnäs kommun med 9,7 procent under juli – september, jämfört med samma period i fjol. Genomsnittspriset för bostadsrätter har gått ned med 6,1 procent. För landet som helhet har kvadratmeterpriset i genomsnitt gått ned med 5,2 procent för villor och 6,9 procent för bostadsrätter. 

Det tar längre tid och ofta behövs fler visningar än tidigare för att sälja en bostad, tycker de tre lokala mäklare som tidningen talat med. 

undefined
"Jag har svårt att se att det blir en positiv prisutveckling under det närmaste året, säger Ingrid Gjellan, mäklare på Bjurfors i Strängnäs.

– Tidigare har säljare kunnat välja och vraka bland spekulanterna, så är det inte längre, säger Ingrid Gjellan på Bjurfors i Strängnäs. 

– Det har blivit viktigare att mäklaren har gjort ett gott förarbete och har en lista med potentiella köpare tidigt i processen, säger hon. 

Det finns fortfarande en god efterfrågan, anser Linda Sköld, Svensk Fastighetsförmedling i Mariefred.  

undefined
"Jag ser att säljare och köpare börjar hitta varandra nivåmässigt nu. Även om vi inte haft någon större prisnedgång så är parterna mer öppna för dialog och har förståelse för att en försäljning kan ta mer tid än för ett år sedan", säger Linda Sköld, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Mariefred.

– Främst är det barnfamiljer i Stockholm som vill packa flyttlasset hit, men de behöver få sin bostad i Stockholm såld först, säger Linda Sköld.  

Andreas Ersson på Fastighetsbyrån i Strängnäs har en bra tröst för villaägare som går i säljtankar och deppar över sjunkande priser. I alla fall för den som ägt sitt hus i några år.   

– Den som bott i samma villa i Sörmlands län i fem år har i genomsnitt tjänat 1 400 kronor per dag under de fem åren, på värdeökningen. Den nedgången som vi ser nu blir ganska marginell ur det perspektivet. 

undefined
"Det finns fortfarande en stor efterfrågan, det är många som vill flytta till Strängnäs kommun, men det tar längre tid att sälja ett objekt", säger Andreas Ersson, kontorschef på Fastighetsbyrån i Strängnäs.

När prisutvecklingen vände för landet i våras hade många säljare svårt att dra ned på sina förväntningar. Nu är säljare och köpare mer synkade, tycker Strängnäsmäklarna. 

– I dag vet folk att det är en annan marknad än när grannen sålde sitt hus för ett år sedan, säger Andreas Ersson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!