Deras idé blev sommarjobb: "Nu tjänar vi pengar"

En idé och 2 000 kronor. Det är vad 19 unga entreprenörer fått med sig under fyra veckors sommarjobb. "Jag finns som bollplank och stöd också förstås, säger Elsa Källstig, från organisationen Rookie startups.

Elin Blomberg och Felicia Södergren Enblom har sålt hemgjord isglass i Strängnäs i sommar.

Elin Blomberg och Felicia Södergren Enblom har sålt hemgjord isglass i Strängnäs i sommar.

Foto: Kristina Levin

Strängnäs2019-07-10 06:55

Det är sista veckan på de 19 entreprenörernas sommarjobb och för Elin Blomberg och Felicia Södergren Enblom har det gått bra. De har fått flera sponsorer och har sålt så att de fått tillbaka de pengar de investerat.

– Så nu tjänar vi pengar, säger Elin Blomberg.

Vännerna, som båda gick ut nian på Strängnäs Montessoriskola nu i våras, ville erbjuda sina kunder något som intressera många.

– Vi valde att göra hemgjord isglass. Sedan har vi en twist på dem också, säger Felicia Södergren Enblom och syftar på de fint paketerade isglassarna som ger kunderna ett positivt budskap.

– Det kan exempelvis stå "Du är unik", säger Elin Blomberg och visar upp glassen.

I år år det tolv företag som drivits av 19 entreprenörer mellan 15 och 18 år. Finansieringen av bland annat startkapitalet på 2 000 kronor som varje entreprenör får, står kommunen för.

– Sedan står det företagarna fritt att söka sponsorer förstås, säger Elsa Källstig från organisationen Rookie startups som varje sommar ge runt 600 ungdomar möjlighet att driva ett företag som sommarjobb.

Tanken är att unga människor ska få en chans att utvecklas som entreprenörer.

– Det handlar om förmågan att samarbeta, problemlösning, kreativitet, mod, eget ansvar utan att bli bedömd, säger Elsa Källstig och förklarar att varje företagare sätter sina egna mål och att hon är där som stöd.

Sam Bingmark, som till hösten börjar tredje året på gymnasiet, har utvecklat en instruktionsbok för äldre nybörjaranvändare av mobiler och paddor.

– Det är min mormor som är historien bakom affärsidén, berättar Sam Bingmark.

Han upptäckte att det inte fanns någon bra bok för nybörjare, främst äldre, av modern digital vardagsteknik.

– Boken innehåller sex kapitel om det många tycker är självklarheter men som många tycker är svårt, säger Sam Bingmark och berättar att första kapitlet i boken beskriver hur en mobil eller padda startas och stängs av, hur man tar en skärmbild och var hemknappen sitter.

– De andra kapitlen handlar om hur man skapar konton, använder swish och mobilt bank-ID eller Kivra.

Ett första utkast av boken ska nu presenteras för en testgrupp för att sedan utvecklas vidare i ett UF-företag sam Bingmark ska driva under sitt sitt gymnasieår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!