De vill inspirera till mat som är bra för klimatet

Nu går fyra företagare inom besöksnäringen ihop och skapar gemensamma event. "Fokus är relationsmat där man vet vem som har fött upp djuren och odlat det du äter", säger Karin Sjöstedt på Hornuddens trädgård.

Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård i Mellösa och Karin Sjöstedt på Hornuddens trädgård i Strängnäs, ingår i Fjorgyns systrar. Här är de vid ett trädgårdsland med spenatskräppa.

Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård i Mellösa och Karin Sjöstedt på Hornuddens trädgård i Strängnäs, ingår i Fjorgyns systrar. Här är de vid ett trädgårdsland med spenatskräppa.

Foto: Anna Hübsch

Strängnäs2024-05-09 06:08

På lördag den 11 maj hålls det första eventet anordnat av Fjorgyns systrar. Fjorgyn var jordens gudinna i den nordiska mytologin. Bakom namnet står fyra sörmländska kvinnor.

Det är Clara Grill från Runnvikens Pensionat & Rekreation i Tystberga, Erika Olsson från Onsberga gård i Tystberga, Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård i Mellösa och Karin Sjöstedt på Hornuddens trädgård i Strängnäs.

– Vi har träffats i flera år och stöttat varandra i företagandet. Nu börjar vi göra saker tillsammans, berättar Karin Sjöstedt.

undefined
Lena Engelmark Embertsén på Högtorp gård i Mellösa och Karin Sjöstedt på Hornuddens trädgård i Strängnäs ingår i en grupp kvinnor som kallar sig Fjorgyns systrar och ska göra evenemang tillsammans.

Första eventet innehåller tre workshops och fyrarätters middag och hålls på Hornudden.

– Fokus på våra evenemang ska vara relationsmat där man vet vem som har fött upp djuren och odlat det du äter, säger Karin Sjöstedt.

– Det är mat som man mår bra av i själen, kroppen och som planeten mår bra av, säger Lena Engelmark Embertsén.

Kvinnorna vill inspirera.

– Vi vill inte knäppa någon på näsan och säga att så här måste du göra. Vi tänker oss ett samtal. Vi vill få folk att förstå att det inte behöver vara så svårt. Du kan gå ut och plocka nässlor och tillaga dem på så många andra goda sätt än bara nässelsoppa, säger Karin Sjöstedt.

undefined
Maskrosknopp. Lena Engelmark Embertsén brukar göra maskrosknoppskapris. Karin Sjöstedt tänker i år pickla maskrosens knoppar.
undefined
På Högtorp gård görs maskrossirap och olja smaksatt med maskros. På Hornuddens trädgård brukar man vänta ett tag med att rensa bort maskrosorna, för binas skull, innan det finns så mycket andra blommor.

I första eventet hålls bland annat en workshop om vilda växter man kan ta vara på.  

– Vår ambition är att våra gäster skall minnas eventen med värme, nya insikter och lyckliga smaklökar. Vi hoppas också att de får lust att själva skapa minnesvärda måltider, säger Lena Engelmark Embertsén.

undefined
Lena Engelmark Embertsén och Karin Sjöstedt smakar på Funkia som även kallas hosta. "Den smakar lite som sparris", berättar de. Funkia är en växt som finns i många trädgårdar.
Karta: Hornuddens trädgård
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!