"Det är bra att vara rädd – då är man uppmärksam"

I februari ska fotostuderande Hampus Andersson resa till kriget i östra Ukraina. Han vill berätta om vardagslivet i en konflikt som hamnat i skuggan av inbördeskriget i Syrien. Och kanske kommer hans bilder synas i världspressen ännu en gång.

Strängnäs2016-01-07 11:01

Hampus Andersson växte upp i Björsund på Fogdö. Redan som liten hade han ett stort intresse för händelser i omvärlden, ett intresse som vuxit med åren och nu ska han resa till staden Donetsk i Ukraina. Där ska han leva med en familj i en månad för att fotografera deras vardag där de bor granne med kriget. Han vill visa hur konflikten har drabbat de människor som inte haft möjlighet att ge sig av.

Det är inte riskfritt att röra sig i regionen. Samma dag som tidningen träffar Hampus Andersson kommer det rapporter om att vapenvilan är bruten och att flera personer dödats i en by norr om Donetsk. För att skydda sig ska Hampus Andersson bära hjälm och skyddsväst. Utrustning som han delvis finansierat med hjälp av en kampanj som han dragit igång på internet. Den som velat har kunnat skänka en summa pengar till hans fotoprojekt.

– Det är verkligen sjukt kul att det gick hem med insamlingen, säger han och erkänner att han startade kampanjen delvis för att skapa intresse kring resan.

Trots att det är första gången som Hampus Andersson besöker en konfliktzon har han även tidigare befunnit sig i hetluften. Innan han påbörjade sin nuvarande bildjournalistikutbildning på Biskops-Arnö fotograferade han högerextrema aktioner och antirasistiska demonstrationer som ett extraknäck – parallellt med att han jobbade på en däckverkstad.

Det var vid en demonstration mot högerextremism i Kärrtorp söder om Stockholm 2013 som han för första gången fick uppleva hur det är att som fotograf befinna sig på rätt plats vid rätt tidpunkt. Femton minuter in i den fredliga demonstrationen stormades den av svartklädda högerextremister.

– Först stod jag bakom ett träd, men sedan gick jag in och ställde mig mitt i tumultet och tog så bra bilder jag kunde.

Inga stora tidningar bevakade demonstrationen och Hampus Andersson var ensam om att ha tagit bilder av hög kvalitet. Ett drömläge för en frilansfotograf i början av karriären. Han sålde bilderna till en bildbyrå och sedan såg han hur de dök upp hos såväl brittiska BBC som amerikanska CNN och den arabiska nyhetskanalen Al-Jazira. Även om han tyckte att det var intressant att fotografera högerextremas aktiviteter är det mycket arbete för lite betalt.

– Efter ett år av att ha fotograferat demonstrationer tröttnade jag och började plugga. Egentligen var jag inte så sugen på att studera men jag kände att om jag skulle kunna få ett jobb i en så här svår bransch var jag tvungen att vara duktig.

Det är inom ramen för den utbildningen som han nu reser till östra Ukraina. Men han är inte utelämnad till sig själv. Hampus Andersson har kontakt med en ukrainsk "fixare" som kommer att hjälpa honom med diverse praktiska saker och även tolkning under tiden som han är där. Det lugnar honom, även om han medger att han är en aning rädd.

– Det känns inte kul när man hör rapporter om att det bombas i området, men om det blir värre åker jag inte just till området kring Donetsk. Men jag tror bara att det är bra att vara lite rädd, då håller man sig mer uppmärksam.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!