”Det är inte kromosomerna som avgör en vårdnadstvist”

Det är gamla könsroller snarare än föräldrarnas kön som gör att mamman i de flesta fall får vårdnaden om barnen vid en rättslig tvist.
Det visar en studie av 400 domar som gjorts av Johanna Schiratzki, professor i rättsvetenskap vid Stockholms Universitet.
– Det avgörande är hur aktiv man varit i barnens liv före separationen, säger hon.

Strängnäs2009-08-07 22:10

I sista delen i ST:s artikelserie om Män i kris berättar vi om myndigheterna, forskarna och organisationer runt vårdnadstvister. Hur går det till, vem gör vad och hur blir resultatet?

 Vi pratar också med socialstyrelsen om hur en vårdnadstvist går till. Professor Johanna Schiratzki har i boken Mamma och pappa inför rätta studerat 400 domar från vårdnadstvister som avgjorts vid landets hovrätter. I nästan hälften av fallen under 2004 fick mamman ensam vårdnad om barnen, medan pappan bara fick ensam vårdnad i 18 procent av fallen.

När det gäller barnets boende dömde hovrätten till mammans fördel i 58 procent av tvisterna, mot bara 29 procent till pappans fördel.

Gamla könsroller

Men det är ändå inte föräldrarnas kön som avgör vem som får vårdnaden om barnen, menar Johanna Schiratzki. Utan snarare gamla könsroller i det spruckna förhållandet.

För det avgörande för utgången av en rättslig tvist är hur aktiv man varit i barnens liv före separationen, visar hennes studie.

Läs hela artikeln i lördagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om