Under våren har miljöinspektörer tittat till Storken och kräver att de åtgärdar en rad punkter. Spruckna väggar med flagnande färg, rostiga spisplattor, löshängande eluttag, rutiner för skadedjur är bara några i raden av punkter de anmärkt på. Redan för fyra år sedan fick ventilation, de trånga lokalerna, tokigt placerade toaletter och kök underkänt.
I dag har Storken omkring 75 barn fördelat på två avdelningar, vilket är en ökning med 16 barn sedan den senaste stora miljötillsynen.
Flera barn
– Ventilationen har åtgärdats, men det ändrar ju inte lokalstorleken och våra chefer fortsätter att öka barnantalet. 40 barn per avdelning är det sagt. Som tur är står det inte så många på kö, men tänk om det gjorde det.
– Man gör så gott man kan, skrattar Christina Frohm och pekar på träpanelen bakom spisen.
Tidigt 70-tal
Hon har tillbringat en hel del tid här i köket under sina sex år som kokerska. Köket är från tidigt 1970-tal, så när hon torkar väggarna fastnar trasan i sprickorna.
– Vi har jättetrånga lokaler, det är knappt det går att ha barnen inne när de ska äta och personalen går redan på knäna, konstaterar Christina Frohm.
Cornelia Fischer är biträdande rektor på Storken och har varit med och tagit fram en åtgärdsplan och nya rutiner efter miljöinspektionens krav.
– Vi har gjort en åtgärdsplan och Strängnäs Bostads AB ska räkna på ett ombyggnadsförslag. Vi vill såklart ha ett nytt tillagningskök. Kostnaden blir densamma oavsett om de beslutar att bara bygga ett mottagningskök, säger hon.
Politikerna bestämmer
Hur Storkens framtid ser ut är oklart. Ombyggnadsberäkningen ska vara klar första veckan i juni, sedan är det upp till politikerna att besluta om, vad, hur och för hur mycket pengar.
Läs hela artikeln i måndagens papperstidning