"Det handlar om att ta bort de ojämställda besluten"

Strängnäs kommun ska bli mer jämställd. Därför görs nu en kartläggning av kommunen ur ett genusperspektiv. – Jämställdhet ska alltid integreras i det dagliga arbetet, säger Agneta Silfver-Holst, tillgänglighetsstrateg.

Foto:

Strängnäs2014-11-04 15:29

Det var i september i år som arbetet med jämställdhetskartläggningen kom igång på allvar. Kartläggningen kommer sedan att ligga till grund för en jämställdhetsstrategi som ska genomsyra de beslut som fattas i Strängnäs kommun.

– Vi ska titta på hur de beslut som fattas kan bli bättre ur ett genusperspektiv. Jämställdhet ska alltid integreras i det dagliga arbetet, säger Agneta Silfver-Holst, som är tillgänglighetsstrateg och kommunens kontaktperson för jämställdhetsstrategin.

Hon berättar att många kommuner arbetar med jämställdhetsintegrering och att det under en tid har funnits medel avsatta för att sätta igång med kartläggningen i Strängnäs.

– Vi borde egentligen ha börjat med det tidigare, säger hon.

Själv hoppas Agneta Silfver-Holst att arbetet ska leda till en ökad kunskap och större medvetenhet kring jämställdhetsfrågor bland kommunens medarbetare.

– Jag tror att det är väldigt många som inte vet så mycket om de här frågorna. Framför allt upplever jag att chefer borde ha högre kunskap inom ämnet, säger hon.

Arbetet med kartläggningen utförs av två externa jämställdhetskonsulter. De är just nu i färd med att samla in könsuppdelad statistik för att se vad det finns för skillnader mellan könen. Bland annat tittar konsulterna på statistik gällande hälsa, yrkesval och gymnasieinriktningar.

– Sedan försöker vi att gå djupare och se vilka attityder som ligger bakom statistiken i kommunen. Så gör man i alla kommuner, då ser man var det finns problem, säger Pernilla Alexandersson, jämställdhetskonsult.

– Alla kommuner ska göra det här arbetet, det är en del av regeringens uppdrag och många kommuner har redan kommit långt. Även EU och FN har det som metod, det är en metod som bygger på mycket forskning, säger hon.

Vad har ni sett hittills i ert kartläggningsarbete?

– Sverige är tyvärr ett ojämställt land. Vi har sett liknande trender som i andra kommuner i Sverige. Till exempel ser gymnasieval väldigt olika ut bland tjejer och killar.

Hur skiljer sig Strängnäs kommun jämfört med andra kommuner?

– Dret som är unikt är att vi har sett att pappor i Strängnäs kommun är lite bättre på att ta ut föräldraledighet än pappor i landet över lag. Det är roligt att se. Kanske är det så att Strängnäs är en bra plats att slå sig ner på för jämställda familjer som bryr sig om sina barn och vill att de ska ha tillgång till båda sina föräldrar.

I februari ska tjänstemän och politiker i Strängnäs kommun gå en utbildning för att lära sig hur de ska tänka för att integrera jämställdhetsstrategin.

– Det handlar om att ta bort de ojämställda besluten som ofta fattas omedvetet och i stället lägga till de jämställda och genomtänkta besluten. Det blir en effektivitetsförbättring, säger Pernilla Alexandersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om