Det senaste dygnets snöande har hållit kommunens driftsavdelning ordentligt sysselsatt.Under gårdagen var kommunens sju egna fordon – bilar traktorer och lastmaskiner – ute för att hålla de större gatorna och vägarna i Strängnäs någorlunda framkomliga.
Snöar hela tiden
– Eftersom det snöar hela tiden vill vi avvakta till så mycket som möjligt kommit ner innan vi drar i gång den stora snösvängen, förklarar Göran Swensson, enhetschef på kommunens driftsavdelning och ansvarig för bland annat snöröjningen.
Därför fick Mariefred och Åker vänta till natten mot i dag på att den riktiga snösvängen drog i gång. Där sköts plogningen helt av inhyrda entreprenörer, som inte kallades in under gårdagen.
– Mariefred har ju en egen kille som har hållit de största gångbanorna öppna. Där är det lite speciellt att ploga dagtid, det blir trångt.
Full fart
Men i natt vid 01.30-tiden blev det full fart på snörröjningen i hela kommunen. Då drog driftsavdelningens sju egna enheter, efter att ha fått vila några timmar under kvällen, i gång plogningen igen tillsammans med elva inhyrda entreprenörer, varav tre i Åker och tre i Mariefred.
Ett pådrag som inte är gratis...
– En stor snösväng som den i natt med efterföljande halkbekämpning och eventuell bortlastning av snöhögar kostar runt 200 000 kronor. Budgeten var ansträngd redan efter början på året, så vi hade ju helst sluppit den här snön.
Göran Swensson berättar att Strängnäs stad är indelad i sex olika distrikt och att snöröjningen börjar samtidigt på alla ställen. I varje distrikt prioriteras sedan de större gatorna.
– Centrum är det ju alltid viktigt att man kommer undan med tills trafiken börjar klockan 7. Likadant att den stora parkeringen vid tågstationen är klar när tågresenärerna börjar komma vid halv 6.
Han vädjar samtidigt till allmänheten att tänka på datumparkeringen.
– Det är jätteviktigt för oss att ena sidan är fri från bilar, för då är snön borta från båda sidor på två nätter.
Göran Swensson påpekar vidare att när det gäller plogning och halkbekämpning av gångbanor och trottoarer utanför privata fastigheter så ligger ansvaret på fastighetsägaren.
Sköts dåligt
– Varje vinter får vi hundratals påringningar om att det sköts dåligt. Och jag håller med, fastighetsägarna är dåliga på det, men det är alltså inte kommunens ansvar.
När det gäller snöröjningen på de större genomfartsvägarna i kommunen sköts den av Vägverket och ute i de mindre orterna ligger ansvaret på privata vägföreningar.