Diakoniteamet slår larm: "Barn svälter i Strängnäs"

"Vi har tid för att lyssna, men det måste vara socialtjänstens uppdrag att se till att människor har en skälig levnadsnivå." Det säger Marie Rydén Davoust från diakoniarbetslaget i Strängnäs domkyrkoförsamling.

Carina Norlén, Marie Rydén Davoust och Ulf Klingowström från diakoniarbetslaget i Strängnäs domkyrkoförsamling berättar att antalet besökare till Lilla stugan har ökat markant på senare tid.

Carina Norlén, Marie Rydén Davoust och Ulf Klingowström från diakoniarbetslaget i Strängnäs domkyrkoförsamling berättar att antalet besökare till Lilla stugan har ökat markant på senare tid.

Foto: Lars Kilström

Strängnäs2021-05-14 07:09

Tidningen möter henne jämte resten av teamet, Carina Norlén och Ulf Klingowström.

Två gånger i veckan anordnas öppet hus i Lilla stugan vid Domherren, under pandemin har dock verksamheten fått hållas i en större byggnad. 

– Två av oss är alltid med, liksom församlingens husmor, säger Ulf Klingowström.

Antalet besökare har ökat markant sedan corona blev ett begrepp i Sverige.

– Till ett öppet hus vet man aldrig hur många som kommer. Ibland är det två, men rekordet ligger nog på 28, säger Carina Norlén.

Mottagningen pågår i två timmar. 

– Vi möter många människoöden, ibland räcker tiden inte till, säger Ulf Klingowström.

Både män och kvinnor kommer. Den yngsta besökaren har varit i 20-årsåldern och den äldsta gott och väl 70 år fyllda.

Den gemensamma nämnaren är dock den sociala utsattheten.

– Ryktet går. De här människorna har hört att vi lyssnar, berättar Carina Norlén.

Tror ni att socialtjänsten skickar hit sina klienter?

– Det är något som vi hört, men vi vet inte vad deras handläggare har sagt.

Diakoniarbetslaget har inga medel att dela ut vid ett första möte.

undefined
"Vi möter många människoöden", säger Ulf Klingowström från diakoniarbetslaget i Strängnäs domkyrkoförsamling där han kamperar ihop med Carina Norlén och Marie Rydén Davoust.

– Pengarna som vi får in via gåvor och traditionell kollekt är avsedda för att sätta lite guldkant på människors tillvaro. Det kan handla om en utflykt med barnen eller julklappspengar. Vårt uppdrag är inte att ordna så att det finns mat på bordet, säger Marie Rydén Davoust.

Antalet besökare till Lilla stugan fortsätter att öka och visst är coronapandemin en stor bov i dramat.

– Men alla besök här går inte att koppla till pandemin, även om den har gjort många arbetslösa, säger Marie Rydén Davoust.

Hon fortsätter:

– Primärt finns vi här för stöd och samtal. Fler och fler som kommer hit lever i en akut ekonomisk utsatthet. Det är något som vi inte sett förut.

Arbetslagets bestämda uppfattning är att människor som besökt socialkontoret och inte känner sig nöjda i stället uppsöker Lilla stugan.

– De berättar om att de fått avslag för att de inte sökt tillräckligt många jobb, att det försvinner papper i receptionen och att de inte anser sig ha blivit korrekt bemötta, säger Ulf Klingowström.

Enligt Marie Rydén Davoust har arbetslaget pratat med flera personer anknutna till socialtjänsten för att försöka hitta lösningar.

– Det som händer här nu är ovärdigt Strängnäs. Människor, även barn, svälter, säger Carina Norlén.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!