– Vi märker att det är många som inte hämtar matlådor. Det är bara en handfull som gör det. Andra ordnar egen mat, vissa kanske inte äter något alls. Det är problematiskt, berättar måltidschefen Karin Lundell.
Lösningen, som introduceras nu på de kommunala skolorna, är kylda eller frysta matlådor som hämtas en gång i veckan, på onsdagar.
På så sätt ska det bli enklare för elever att få i sig skolmaten.
Tidigare har eleverna som pluggar på distans haft möjlighet att hämta varm mat samma dag.
– Vi tvingar inte längre folk att ge sig ut varje dag. Jag förstår att det är många som inte hinner det, säger Karin Lundell.
Ändå var det inte helt lätt att ställa om systemet.
– Att få logistiken att fungera är en stor ansträngning. Vår verksamhet är inte anpassad för hämtmat som många restauranger. Det är mycket krångligt att få allt det här att klaffa.
Som resultat kan menyn förändras lite.
– Det kommer att bli ett enklare utbud med en del helfabrikat.
Kommer maten fortfarande att hålla samma kvalité som innan?
– Vi gör vad vi kan. Det viktigaste är faktiskt att man får någonting i magen som är bättre än att bara äta smörgåsar, säger Karin Lundell och tillägger:
– Vi kommer att köra på en del rätter som vi vet är väldigt populära. Det kan ju hända att det blir pannkaksmåltid, det brukar inte eleverna grina över.
På Eldsundsköket, där maten till Thomasgymnasiet lagas, betyder det pastarätter, potatisplättar och pannkakor. Säkra kort, anser kocken Roine Lager. Men det är även mat som går bra att frysa.
Gymnasietreorna som har återgått till fysisk undervisning den här veckan uppskattar rätterna, enligt honom.
– De saknar att vara i skolan och saknar maten.
Det nya matlådesystemet gäller för Thomasgymnasiet och de kommunala högstadierna från och med onsdag.
På Europaskolan finns ett liknande upplägg på plats redan sedan förra vårens omgång av distansundervisning.
– Vi har valt att eleverna får hämta matlådor två gånger i veckan, måndag och onsdag morgon, säger Mattias Holmberg som är ansvarig för måltidsverksamheten på Europaskolan.
Ungefär 25–30 procent av eleverna hämtar mat, uppskattar Mattias Holmberg.
– Vi hade önskat att det var fler, men när jag lyssnar runt med kollegor i Stockholm är det ändå en ganska hög siffra.