Tidningen har pratat med Saga Andersen och hennes klasskompis från 9A, Linnéa Lindgren.
De saknar varandra och de saknar övriga skolkamrater.
– Jag håller kontakten med Linnéa, bland annat via Snapchat och Instagram, men också med flera andra, konstaterar Saga Andersen som bor på Abborrberget.
Linnéa Lindgren sitter i Finninge och studerar. För det mesta är hon ensam i bostaden på dagtid.
– Mamma pluggar hemifrån en dag i veckan, pappa jobbar och min lillebror är i skolan som vanligt. Lucas går i fyran på Europaskolan Rogge och brukar komma hem vid 15-tiden.
Vem är avundsjuk på vem?
– Det är ömsesidigt. Han hade gärna varit hemma i lugn och ro medan jag saknar kompisarna. Jag gillar att prata och umgås med människor. Vår klass har dessutom en väldigt bra sammanhållning, speciellt sedan vi kom upp i nian.
Ett par dagar före jul upptäcktes flera fall av covid -19 på hennes skola, vilket innebar att elever i åttan och nian skickades hem.
– Så jag tog med mig allt material redan då och behövde inte hämta något när nyheten om distansundervisning kom i förra veckan.
Var det ett oväntat besked?
– Nej, jag kände det på mig.
Hur funkar hemstudierna för dig?
– Själva undervisningen fungerar bra digitalt. I början och slutet av varje lektion kollar läraren att alla är på plats, så då måste alla ha kameran på. Vi får uppgifter som ska lämnas in.
När tidningen pratade med 15-åringen hade hon hunnit med lektioner i matte, svenska, idrott, engelska, tyska och slöjd.
– Praktiska ämnen är förstås lite svårare att ha på distans. Sen kan jag tycka att matte kan vara jobbigt att få förklarat digitalt.
Idrott?
– Det gick bra. Vi fick bland annat i uppgift att filma oss själva när vi gjorde övningar. Sen ska vi ta så många steg som möjligt hemma och tävla mot den andra nian på skolan.
Ni gör inga utomhusövningar alltså?
– Nej, däremot uppmanas vi att gå ut och röra på oss.
Hur gör du med lunchen?
– Jag lagar mat och äter här hemma. Men möjligheten finns även att hämta luncher på skolan.
Det senare är något som Saga Andersen tänker utnyttja.
– I måndags plockade jag upp två lådor. Det var inga köer ute på parkeringen, berättar hon.
Vad tycker du om att plugga hemifrån?
– För min del fungerar det bra att arbeta ostört, jag får även sova längre på morgonen. Men jag förstår att andra kan ha det jobbigt. Alla vågar nog inte säga ifrån om de har svårt att hänga med.
– Vi som går på Rogge har lärt oss att ta ansvar för våra studier.
16-åringen har inte sett mycket av sin skola på sistone. Först hamnade hon i 14 dagars karantän då hennes pojkvän fick covid-19, vilket följdes av kollektiv distansundervisning fram till lovet ...
– Jag ser fram emot den dagen vi får komma tillbaka igen, säger Saga Andersen.
Nuvarande situation gäller till och med 24 januari.
– Men jag tror att vi blir kvar hemma längre än så. Fler i samhället måste få vaccin först. Det skulle kännas jobbigt om den här perioden blir långvarig, säger Linnéa Lindgren.
Till hösten väntar gymnasiestudier för dig. Hur ser du på framtiden?
– Risken finns att distansstudier påverkar betygen, speciellt för dem som har det lite tuffare i skolan. Men vissa elever får komma till skolan och träffa sina lärare om det anses behövas. Mitt mål är att läsa ekonomiprogrammet på Europaskolan och när höstterminen börjar hoppas jag verkligen att alla hunnit vaccineras.