Djurförbud till Strängnäsbo – anmälare: "Djuren stod i skit"

Djur som halkade omkring i avföring och kroppar täckta av intorkat gödsel.
Anmälningarna om misär fick länsstyrelsen att åka ut till gården i Strängnäs – igen.
Och den här gången får lantbrukaren djurförbud.

Lantbrukaren i Strängnäs förbjuds att ha klövdjur, efter beslut av länsstyrelsen. Djuret på genrebilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Lantbrukaren i Strängnäs förbjuds att ha klövdjur, efter beslut av länsstyrelsen. Djuret på genrebilden har inget med artikeln att göra. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Strängnäs2024-11-04 13:53

Nyheten i korthet

  • En lantbrukare i Strängnäs har fått djurförbud efter att ha utsatt sina djur för svårt lidande under flera år. Länsstyrelsen beskriver bristerna som "allvarliga, grundläggande, återkommande".
  • Två anmälare slog larm om misär på gården sommaren 2024. Djuren stod i ett decimeterdjupt lager av avföring och smuts, och flera var täckta av gödselpansar.
  • Lantbrukaren har tre månader på sig att göra sig av med alla sina djur. Djurförbudet kan överklagas men gäller omedelbart och tills vidare.

En lantbrukare som har nötkreatur i Strängnäs kommun meddelas nu djurförbud, efter att under flera år och i långa perioder ha utsatt sina djur för svårt lidande. I beslutet skriver länsstyrelsen att bristerna är "allvarliga, grundläggande, återkommande" och att lantbrukaren visat att hen saknar förmåga att följa djurskyddslagstiftningen.

Länsstyrelsen har haft ögonen på lantbrukaren sedan 2018. Vid en inspektion då konstaterades att djurens liggytor var blöta och smutsiga och som en följd av detta var även djuren smutsiga.

Redan vid det första besöket beordrades lantbrukaren att se till att alla djur skulle vara rena och att de skulle ha torrt underlag. Men på denna punkt har det inte skett någon bättring – samma problem har kvarstått besök efter besök, trots att länsstyrelsen utdelat flera förelägganden mellan 2018 och 2024.

I slutet av sommaren 2024 slog två anmälare larm om misär på gården.

Enligt anmälarna stod djuren inte på något strömaterial – utan i ett decimeterdjupt lager av avföring och smuts. "Djuren stod i skit", står det i länsstyrelsens underlag. Flera av djuren var täckta av gödselpansar, ett fast skikt av intorkad avföring. Detta kan irritera huden och orsaka sveda, klåda och inflammerade sår, och även påverka djurens förmåga att reglera sin temperatur.

Vidare, enligt anmälningarna, var två djur bundna i kättingar och kom inte loss när de blev skrämda. Ytterligare två djur låg ner och lyckades inte ta sig upp, anmälarna var rädda för att de hade skadat sig när de halkat omkring i sörjan.

Länsstyrelsens kontroll och återbesök som har gjorts därefter har nu resulterat i ett förbud för lantbrukaren att hålla nötkreatur eller andra klövdjur. Hen har tre månader på sig att göra sig av med alla sina djur. Djurförbudet kan överklagas – men gäller ändå omedelbart och tills vidare.

Lantbrukaren har medgett att det har varit svårt att hålla djur och stallar rena. Hen menar, trots länsstyrelsens tidigare förelägganden, att det "har fungerat någorlunda tidigare år" – men att hen haft för många fullvuxna djur i ladugården under 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!