Det är kläpparna, det vill säga själva slagklubborna som slår fram ljudet mot klockans insida, på två av klockorna som har sjunkit i sitt fäste.
Det har gjort att träffbilden på klockans kropp har ändrats, något som kanske inte låter som någon större anledning till oro för den oinsatta. Men den ändrade träffytan har medfört att kläpparna nu slår bort flisor ur själva klockkroppen varje gång de klämtar.
– Gör man inte någonting åt det här så kommer de att spricka så småningom. Då måste de skickas utomlands och lagas, vilket skulle bli ett otroligt omfattande arbete, säger Sara Innerfors, domkyrkoklockare i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö.
Domkyrkan har totalt fyra klockor som ljuder. I det här fallet är det den största och näst största klockan, Ettan och Tvåan, som måste renoveras. Deras kläppar är tillverkade i järnmalm, medan de andra klockornas kläppar är utbytta till bronsalternativ – ett mjukare material som inte träffar klockväggarna lika hårt. Ljudet från klockorna förblir dock detsamma oavsett material på kläpparna, då det är klockornas kroppar som ger ifrån sig ljudet.
Att byta kläpparna kommer att kosta en ansenlig summa – Sara Innerfors tror att kostnaden nog kan landa på över 100 000 kronor, exklusive kostnad för lyftkran och annat. Bidrag i form av kyrkoantikvarisk ersättning kommer dock att mildra utgiften för detta något.
Men hade kläpparna fått fortsätta slå bort flisor tills klockorna spruckit hade det blivit "väldigt, väldigt dyrt", säger Sara Innerfors.
– Då skulle de här klockorna behöva demonteras från tornet. Den största av dem väger över fyra ton och den andra väger över två ton. Sen skulle de ha behövts fraktas ner till Belgien och gjutas om. Det hade ju gått på jag vet inte hur många miljoner kronor. Sammantaget känns det här billigt.
För att minimera risken för fortsatta skador på klockorna kommer de också att vridas ett kvarts varv så att kläpparna får nya träffytor.
Arbetet väntas sätta igång först framåt våren 2025. Under den perioden kommer ett område runt domkyrkan att spärras av och en alternativ ingångsväg kommer då att öppnas.
– Ska man rotera en klocka på fyra ton vill vi inte att det ska finnas någon i närheten undertill. Släpper den där klockan så kommer den att trilla igenom hela domkyrkotornet, då träkonstruktionerna på insidan inte skulle klara av att hålla emot den. Men de som ska utföra det här arbetet har försäkrat mig att det här är ett ganska lätt arbete att göra, säger Sara Innerfors.
Under arbetet kommer de två klockorna att behöva vara tysta ett tag. Exakt hur länge kan inte Sara Innerfors svara på i dagsläget, men hon tror i alla fall inte att det blir längre än någon eller några enstaka dagar. Hon säger dock att de två största ändå inte används särskilt ofta, och att hon redan skruvat ner ringningsfrekvensen på Ettan för att minimera slitaget.
– Den största används bara vid begravning och det ringer till högmässan. Klockan som går varje dag är däremot hel.