Detta måste domkyrkoförsamlingen åtgärda efter inspektionen

Två obehagliga händelser under året i Strängnäs domkyrkoförsamling föranledde ett besök av Arbetsmiljöverket.
Efter inspektionen ställs det krav på arbetsgivaren.
– Ett bra möte och det som vi ålagts att göra känns inte alls orimligt, säger domprosten Christofer Lundgren.

"Saker som vi bör förbättra har identifierats", säger domprosten Christofer Lundgren apropå den inspektion som Arbetsmiljöverket genomförde.

"Saker som vi bör förbättra har identifierats", säger domprosten Christofer Lundgren apropå den inspektion som Arbetsmiljöverket genomförde.

Foto: Joakim Serrander

Strängnäs2024-10-13 07:31

Inspektionen genomfördes den 26 september och från församlingens sida deltog fyra medarbetare, däribland Christofer Lundgren.

– Diskussionerna var konstruktiva och vi uppdaterar nu vår policy som är från 2016, förklarar han.

Bakgrunden till inspektionen var att domkyrkoförsamlingen hade rapporterat in två situationer där medarbetare känt sig hotade av en person – enligt polisen ska det handla om en man i 40-årsåldern. I september sa förundersökningsledaren Peter Steude till tidningen att en utredning pågick och att mannen misstänktes för olaga hot.

Christofer Lundgren vill inte uttala sig om den polisiära delen.

undefined
"Den ena inträffade inne i domkyrkan, den andra utomhus", berättar domprosten Christofer Lundgren om de två händelserna som föranledde anmälningarna.

När det gäller dialogen med Arbetsmiljöverket konstaterar domprosten att församlingen nu har fram till mitten av januari på sig att komma till rätta med bristerna och dokumentera det arbetet. Om bristerna och riskerna inte åtgärdas kan ett beslut om föreläggande eller förbud fattas. I förlängningen skulle även ett vite kunna utdömas av Arbetsmiljöverket.

– Men dit är det en lång resa. Det skulle hända om vi struntade i att agera.

De brister som påpekas i inspektionsprotokollet är:

✓ Undersökningar och riskbedömningar våld och hot i arbetsmiljön.

✓ Rutiner vid våld och hot.

Kravet i det första fallet är: "Ni ska undersöka arbetsförhållandena i er verksamhet och bedöma riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetet med avseende på våld och hot i arbetsmiljön."

I det andra fallet ska rutiner tas fram med tydliga beskrivningar om, när och hur: larm ska finnas och användas, personal ska inrymma/utrymma, ensamarbete ska utföras, regelbunden kontakt med utsedd person ska finnas, besök ska hanteras.

– Saker som vi bör förbättra har identifierats, konstaterar Christofer Lundgren.

Vad kan du säga om händelserna som föranledde anmälningarna?

– Inte mer än att de är separata men ändå har ett samband. Den ena inträffade inne i domkyrkan, den andra utomhus. Oavsett var medarbetare befinner sig har vi ett ansvar för en god arbetsmiljö.

Hur mår de medarbetare som var involverade i situationerna?

– De mår bra, vi har vidtagit de åtgärder som behövs. Det är viktigt att kunna arbeta under goda förhållanden.

Hade det här kunnat drabba vem som helst av era medarbetare, eller var det mer riktat mot specifika personer?

– Alla våra medarbetare möter människor i olika situationer, men vissa yrkesgrupper löper större risk att utsättas för hot eller våld än andra.

Karta: Strängnäs Domkyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!