Söndagen den 13 juni och lördagen den 28 augusti arrangeras drop-in i Mariefreds kyrka för såväl vigslar som för dop.
Sistnämnda datum har även domkyrkoförsamlingen vikt för drop-in-bröllop.
De som föredrar borgerlig vigsel är – som vi tidigare skrivit – välkomna till Ångbåtsbron nu på lördag, det vill säga pingstafton.
– Vi hoppas kunna vara utomhus, men blir det dåligt väder får vi låna kafélokalen där av Europaskolan, berättar samhällsvägledaren på Strängnäs kommun, Ulrika Eriksson, som är involverad i eventet.
– Två handläggare och tre vigselförrättare finns på plats, tillägger Ulrika Eriksson som avslöjar att kommunens parkenhet ska pynta Ångbåtsbron lite extra dagen till ära.
Hon räknar kallt med att bröllopspar och eventuella bröllopsgäster tar eget ansvar beträffande avstånd.
– Men det är möjligt att viga två par åt gången.
Fjolårets premiär, som hölls vid väderkvarnen, lockade elva par.
– Det var vi jätteglada över. Flera har ringt till kommunen för att försöka boka tid på lördag. Det man behöver ha med sig är en hindersprövning.
Vad tycker du om att ni nu får konkurrens av Svenska kyrkan?
– Det låter bra med andra möjligheter. Men jag tror inte de som kommer till oss egentligen hade tänkt sig ett kyrkligt bröllop.
Jenny Sjögreen, biträdande kyrkoherde i Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö, hade bara ett fåtal vigslar 2020 och trenden håller i sig hittills i år.
– Vad jag minns har vi inte anordnat något bröllop i år och totalt i församlingen är det tre vigslar inbokade under juni–augusti. Normalt brukar det i snitt vara minst ett kyrkbröllop varannan helg så här års.
Pingstafton är annars en dag som historiskt sett varit starkt förknippad med giftermål.
– Men det ha ändrats på senare år eftersom annandag pingst försvunnit som röd dag och helgen därmed kortats ner. I år ligger högtiden dessutom väldigt tidigt. Över huvud taget är trenden att folk mer och mer gifter sig sent på sommaren eller tidigt på hösten, säger Jenny Sjögreen.
Apropå sensommar så är det alltså öppet hus för vigslar i domkyrkan den 28 augusti.
– Datumet beror på att vår utställning "tema kärlek" avslutas just den dagen, säger Jenny Sjögreen.
Varför ett drop-in?
– Det är ett sätt att sänka trösklarna till kyrkan. Under mina två år i Strängnäs har vi fått frågor om drop-in-vigslar så möjligheten finns i folks medvetanden. För människor som redan är sambos och kanske även har barn är det här ett format som kan passa bra.
– Samtidigt hoppas jag att de som kommer hit den 28 augusti ska få en storslagen upplevelse.
När domkyrkan i höstas stod värd för ett första drop-in förrättades fyra dop.
I Mariefred vankas alltså drop-in-dop- och vigslar parallellt.
– Det är ju väldigt många runt omkring oss som skjutit upp både dop och bröllop, säger kyrkoherden Torbjörn Burvall.
– Samtidigt känner vi till att detta är något som provats i andra församlingar. Vi har pratat om det tidigare men med tanke på pandemin gjorde vi nu slag i saken.
Både i mitten av juni och slutet av augusti kommer det att finnas två präster tillgängliga i kyrkan.
– Redan till den 13 juni kan vi hoppas att Folkhälsomyndigheten lättat på restriktionerna, så att vi får ha 50 besökare i kyrkan. Det gäller så klart både vid förrättningar och vanliga gudstjänster, säger Torbjörn Burvall.