Dubbla miljöstipendier till Thomaselever

Strängnäs kommuns miljöstipendium går till två ambitiösa elever på Thomasgymnasiet. En undersöker djurskyddet och den andra djupdyker i ett val som de flesta gör dagligen.

Strängnäs2015-01-12 18:00

I januari förra året bestämde nämnden för hållbart samhälle att inte dela ut något miljöstipendium i Strängnäs. Stipendiet ges till elever i klass tre på Thomasgymnasiet eller Europaskolan. Men för ett år sedan var det för få sökande enligt nämnden.

Den här gången hade nämnden två sökande att välja mellan.

Eftersom båda var välgrundade med syfte och kalkylerad budget beslutades att dela ut 1 000 kronor var till Ida Ljungnér och Sanna Simonsson, båda 18 år.

Strengnäs Tidning träffade dem i Thomasgymnasiets kafeteria. De är klasskamrater på linjen Global, men stipendiet har de fått för egen maskin, det handlar om två helt olika undersökningar.

Ida Ljungnér har valt ämne efter intresse.

– Jag har alltid varit intresserad av djur och djurlagar. Jag bor dessutom på en gård. Nu fick jag möjlighet att koppla mitt arbete till inriktningen med hållbar utveckling som vi har på Global, säger hon.

Hon har redan träffat länsstyrelsen och följt djurskyddsinspektörer i Sörmland i deras djurskyddsarbete på sörmländska lantgårdar.

Eleverna på Global åker på klassresa när de går i tredje klass. Ida Ljungnér och Sanna Simonsson kommer att med sin klass åka till Lettland under tio dagar. Väl på plats kommer Ida Ljungnér att fortsätta sitt arbete. Hon ska kontakta lokala myndigheter som har hand om djurskyddet för lantdjur som grisar, kor och hästar i Lettland för att undersöka vilka regler som styr djurens välbefinnande där.

– Jag vill försöka visa hur jordbruket påverkar våra livsvillkor och hur vi själva kan påverka miljön med de produkter vi väljer, säger Ida Ljungnér.

Sanna Simonssons idé fick hon på jobbet som kassörska på Ica i Åkers styckebruk. Där har hon hade fått upp ögonen för kvittohanteringen.

– Säkert varannan kund vill inte ha kvittot. Då går det direkt i papperskorgen. Kvitton innehåller massor av kemikalier och det finns ingen effektiv återvinning, säger hon.

Kundkvitton som lämnas i butik slängs direkt på soptippen. Sanna Simonsson har sparat oönskade kvitton från en vecka i sin Ica-butik. Det blev 3 167 kvitton.

– Det är ett slöseri och jag vill göra en livscykelanalys på kvittot. Jag har varit i kontakt med företaget i Danmark som tillverkar kvittopappren men det är väldigt secret. Jag fick inte göra studiebesök där som jag hade tänkt.

Hon har i stället gjort en enkät bland kunder.

– Jag har frågat om de kan tänka sig att få kvittot på något annat vis, på mejl eller i mobilen. Det finns flera lösningar som kan spara kvittopapper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om