Att elen kostar mer nu jämfört med i fjol har nog inte undgått någon som betalar räkningar. 42,8 öre per kilowattimme i juni 2021 – 141,3 öre ett år senare. Det visar SCB:s statistik över det rörliga elhandelspriset i exemplet "villa med elvärme" i vårt elområde
Och dyrare förväntas det bli. Lokala Sevab förutspår variationer på mellan 100 och 400 öre under den kommande vintern.
– Vi kommer säkerligen ha en del kunder som får svårt att betala. Prisnivån nu är något helt annat än det som varit normalt de senaste fem–sex åren, säger Fredrik Holmström, gruppchef för kundadministration vid Sevabs driftbolag, Eskilstuna Strängnäs energi och miljö.
Hos Sevab har det under sommaren inte varit möjligt att teckna avtal om fasta priser – ett alternativ för kunder som vill slippa överraskningar i fakturorna. Anledningen är de stora prissvängningarna på energimarknaden i kombination med Sevabs semesterbemanning. Men på tisdagen öppnades denna möjlighet på nytt.
– Förut, när marknaden var mer stabil, behövde vi sällan ändra mer än något öre upp eller ner i prislistorna. Nu händer det jättemycket på bara några veckor, säger Fredrik Holmström.
Just nu är det rörliga månadspriset hos Sevab knappa 133 öre per förbrukad kilowattimme. Fast pris med fem års avtalstid är 169 öre, och med ett ettårigt avtal kostar det 282 öre.
– Vi vet inte vad som kommer att hända på marknaden framöver. Vi brukar inte rekommendera någon att välja si eller så när det gäller vilket avtal man ska ha, säger Fredrik Holmström som ändå har tre tips att dela med sig av:
1) Skapa en ekonomisk buffert för att det kommer bli dyrare.
2) Minska din elförbrukning. "Minska på varmvattenanvändningen, sänk inomhustemperaturen någon grad och fundera på att byta ut gamla vitvaror till mer energieffektiva", säger Fredrik Holmström.
3) Planera för ditt elavtal, och kontrollera när det nuvarande löper ut.
Enligt Energimarknadsinspektionen hör höga gaspriser, lägre vindkraftsproduktion, begränsningar i överföringsnätet och underhåll av kärnkraften till faktorerna som drev upp energipriserna under 2021, vilket för många resulterade i saftiga räkningar för framför allt december. I början av 2022 invaderade Ryssland Ukraina, och kriget har orsakat kraftiga prisuppgångar på världens energimarknader.
Fotnot: Samtliga priser som nämns i texten är exklusive skatt och nätavgift.