Välkända begravningsentreprenören går i pension

Efter 15 år på begravningsbyrån Fonus i Strängnäs går nu Peter Westerberg i pension. "Det känns vemodigt, men samtidigt bra", säger han.

Peter Westerberg slutar, 63 år gammal, på begravningsbyrån Fonus efter 15 år på Strängnäskontoret.

Peter Westerberg slutar, 63 år gammal, på begravningsbyrån Fonus efter 15 år på Strängnäskontoret.

Foto: Oscar Stomberg

Strängnäs2023-09-02 08:05

Arbetslivet började 1985 med ett jobb som polititransport, där han transporterade avlidna utanför sjukvårdsinrättningar på uppdrag av polisen.

Sex år senare, 1991, gick han över till Kriminalvården, där han blev kvar till 1999 – först på den nu nerlagda anstalten Djupvik på Tosterö, sedan på anstalten i Mariefred.

– Jag trivdes på ett sätt, men det är ett otacksamt yrke. Det är ansträngande att jobba med människor som inte alltid är särskilt motiverade. Det passade inte mig att försöka planera framtiden för någon som sitter med långt straff, säger Peter Westerberg.

1999 började han på Fonus i Eskilstuna och några år kort därpå gick resan till Strängnäs.

undefined
En avskedsgåva från Burges blommor, som har varit en mångårig samarbetspartner. På lappen står det: "Sov gott på mornarna, Burges blommor. P.S Sista lappen du behöver ta bort".

Torsdagen den 31 augusti blev hans sista dag på byrån. Inne på kontoret står en avskedspresent från Burges blommor med meddelandet "sov gott på mornarna".

– Det blir nog svårt att ställa om, jag vaknar klockan fem ändå, säger Peter Westerberg skrattandes, och fortsätter:

– Det känns vemodigt, men samtidigt bra. Jag vet inte riktigt om jag har tagit in det än. Det får väl ta den tid det tar.

Beslutet att sätta en punkt på karriären kom för omkring ett år sedan, berättar Peter Westerberg.

– Jag lämnade in min avskedsansökan i maj, så jag har längtat efter det här. Jag känner att jag har gjort mitt i den här branschen. Det har varit fantastiskt och jag har trivts med den här verksamheten.

undefined
"Det ska bli skönt att få tid att sköta om sig själv och inte behöva tänka på arbetstider och möten", säger Peter Westerberg.
undefined
Peter Westerberg berättar att det händer ganska ofta att han blir igenkänd när han är ute och rör sig.

Även om den sista arbetsdagen nu är gjord rent formellt, så kommer han inte försvinna helt och hållet – inte än.

– Jag kommer att jobba lite extra som timanställd. Då får jag jobba lite när det passar mig, och när det passar dem här, ifall det kommer några veckor med extra många begravningar eller så. 

Vad kommer du att göra resten av tiden?

– Vi får se. Mitt stora intresse är skogen och jakt. Sedan har jag en god vän på Swed-Asia travels som driver en skola i Indien, så det kanske blir att jag reser dit någon gång för att jobba som volontär.

Vad kommer du att se tillbaka på från arbetslivet?

– Det bästa med det här jobbet är ju att träffa människor och att hjälpa sörjande människor. Att helt enkelt göra det bästa av situationen för familjer i svår sorg. Och man får väldigt mycket tillbaka. Det har varit en bra relation och många har varit tacksamma. Mycket tacksamma.

Hade du valt ett annat yrke om du fick chansen att gå tillbaka i tiden och ändra dig?

– Nej, jag visste att det var det här jag skulle hålla på med fram till pensionen.

undefined
Peter Westerberg gjorde sin sista dag på kontoret på Hospitalsgatan den 31 augusti.
Karta: Fonus
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!