Boende kring Stadsskogen har numera blivit vana att få besök av två älgar (en älgko och en kalv) i trädgården eller under promenaden. Den senaste tiden har de setts framförallt i området kring Älgstigen/Utsiktsvägen/Finningevägen.
Gunilla Thorén berättar att hon tidigare sett en av älgarna hoppa ut framför en cyklist, som fick väja undan. Men efter tisdagens händelse när en hund attackerades känner hon sig inte längre trygg med att låta sin son gå själv till skolan.
– Jag tycker att det här är obehagligt. Som förälder ska jag inte behöva vara orolig för att låta mitt barn gå till skolan, säger hon.
Hon berättar att boende i området hjälps åt via chattar för att hålla koll på var älgarna befinner sig. "Vågar man gå ut nu?" är en ständigt återkommande fråga.
Även kommunen och polisen är väl medvetna om älgarnas närvaro. I veckan har Strängnäs kommun satt upp lappar för att informera om att man bör vara extra vaksam för älgar kring Vattentornet. Men hur man ska handskas med älgarna hänvisar de vidare till polisen.
När vi kontaktade polisen om tisdagens händelse berättades att älgarna för tillfället inte bedöms som tillräckligt farliga, och att de därmed inte uppfyller jaktlagens krav för att skjutas.
Enligt Gunilla Thorén hade en idé kunnat vara att låta kommunen fixa skolskjuts så länge som detta fortsätter. Än så länge har hon inte fått respons i den frågan.
– Jag är ingen expert, men någonting behöver göras. Inget ont om älgar men det blir tokigt när de befinner sig i tättbebyggt område. De har varit här länge så vad talar för att de ska lämna samhället?
Vi vänder oss vidare till viltkonsulten Jonas Malmsten som berättar att älgar blir mer på sin vakt om de märker att hundar är i närheten.
– De tycker att hundar är lite jobbiga. Rent evolutionärt har hunddjur och varg varit ett hot mot älgar så det är en förklaring, säger han.
Vad gäller attacker mot hundar i sig är det väldigt ovanligt enligt honom, trots att det blivit alltmer förekommande i takt med att fler älgar söker sig närmare bebyggelser för mat.
Om det däremot också finns en kalv med i bilden kommer älgkon göra allt i sin makt för att skydda den.
– Älgar är i vanliga fall rädd för människor men det kan vara en förklaring till att den går till attack. En annan är att de ofta tenderar att ha ett område som de vill beskydda om man märker att de håller sig i samma område över tid, berättar han.
Vad gäller attacker mot människor är de extremt ovanliga. Men det har förekommit dödsfall.
– Det är tragiskt det som har hänt med hunden, men jag tycker man ska ha is i magen. Ofta tar allmänheten fram avlivningskortet för snabbt, men jag tycker man ska försöka avvakta för tids nog så brukar de lämna området.
Går det inte att flytta på älgen istället, närmare skogen?
– Det går inte. Enligt lagstiftningen så får vi inte skjuta med en bedövningspil, eftersom älgen då kommer att innehålla läkemedel.
Om man mot förmodan skulle möta en älg gäller det att försöka avlägsna sig från området. Jonas Malmsten berättar att det är vanligt att många vill gå fram och ta en bild, men han avråder från att komma för nära.
– Har man en hund med sig så försök backa undan och i annat fall lyfta upp hunden om det är möjligt och gå därifrån. Man skulle även kunna försöka avleda en attack genom att slänga ifrån sig en jacka och försöka distrahera älgen.