Länsstyrelsen tog emot anmälan mot en hundägare för ett par veckor sedan och bekräftar att hen har ett föreläggande på en av sina hundar – något hen själv ska ha berättat för pappan i den grannfamilj vars hund nyligen attackerades.
– Hunden med föreläggandet ska antingen hållas i ett fast koppel på max två meter, eller vara i ett inhägnat område som den inte kan ta sig ur och obehöriga inte kan ta sig in i, säger en djurskyddshandläggare som på grund av en hotbild i sin yrkesroll får vara anonym.
Kravet kom efter två tidigare händelser.
I juni förra året bet den aktuella hunden en annan hund så illa att den måste avlivas. Ägaren anmäldes, men på grund av vissa förmildrande omständigheter blev det inga repressalier – det trots att samma person även 2020 utreddes efter en hundattack, då utan allvarliga skador.
I oktober 2021 anmäldes ägaren igen. Då hade tre hundar tagit sig ut från hens tomt och in i en grannträdgård där de betett sig aggressivt. Ingen kom till skada men, utifrån historiken, så beslutade länsstyrelsen ändå om ett föreläggande.
Nu, i juni 2022, har hundägaren alltså anmälts en fjärde gång.
Polisens förundersökningsledare Peter Steude konstaterar att en hund som biter en annan hund sällan är ett brott i sig, men om det finns ett föreläggande kan det vara ett brott enligt lagen om tillsyn av hundar och katter.
Länsstyrelsens handläggare igen:
– Vi måste först ta reda på om det är just den hunden det handlar om. Jag uttalar mig inte specifikt om ärendet, men generellt kan länsstyrelsen ge ett nytt föreläggande kopplat till vite, eller omhänderta hunden och låta polisen göra ett mentaltest. I värsta fall kan ett hundförbud bli aktuellt.
Enligt lag får länsstyrelsen, vid behov, "besluta att hunden ska säljas, skänkas bort eller, om hunden utgör en fara för människor eller djur eller om det annars finns särskilda skäl, avlivas".
Hundägaren och anmälaren har till den 30 juni på sig att yttra sig. Handläggaren säger att "ärendet är prioriterat".
– Dels för att det var en så allvarlig incident, dels för att det finns en historik. Vi vill så snabbt som möjligt göra vår del för att förhindra att fler djur eller människor blir skadade.
Den skadade hunden fick veterinärvård och mår nu förhållandevis bra.
– Men den vill inte gå på gatan där det hände. Då får den ledsen svans, säger pappan i den drabbade familjen.